Átadták a radarállomást Lapistón

Befektetés a jövőbe.Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Környezet és Energia Operatív Program keretében benyújtott, „A magyarországi időjárási radarhálózat bővítése és csapadékmérési adatainak minőségi javítása” című pályázatával támogatást nyert.

A 657.140.000 Ft tervezett összköltségű, 85%-ban Európai Uniós támogatásból, 15%-ban központi költségvetési forrásból megvalósuló projekt beruházásainak és fejlesztéseinek eredményeként a Dél-Alföld régióban, Szentes-Lapistó mellett egy új radarállomás létesült, mellyel lehetővé vált a régió és a közvetlen országhatáron kívüli területek lefedettségének javítása. Az új radar segítségével az eddiginél pontosabban lokalizálhatók és nyomon követhetők lesznek a térséget veszélyeztető szélsőséges időjárási jelenségek. Megvalósításra került egy országos cseppspektrum mérő hálózat is, amellyel a radarral mért csapadék információk pontosíthatóak.

A heves időjárási események megfigyelésének, előrejelzésének elengedhetetlen eszközei az időjárási radarok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt években is jelentős fejlesztéseket hajtott végre a veszélyes időjárási folyamatok ultrarövidtávú előrejelzéséhez szükséges úgynevezett intenzív megfigyelések, meteorológiai távérzékelési megfigyelőrendszerek területén. Ezek közé tartozik az országos időjárási radarhálózat is, amely alapvetően a csapadékesemények megfigyelését, intenzitásuk mérését és az események időbeli nyomon követését végzi. A csapadék nagyfelbontású területi és időbeli eloszlásának meghatározása elengedhetetlen a heves időjárási eseményeknél (pl. zivatarok, jégeső), az élet és vagyonvédelmi riasztásoknál. Az időjárási radarok méréseinek korlátai is vannak. A radar telepítési pontjától távolodva a mérő impulzusnyaláb egyre messzebb kerül a föld felszínétől, valamint egyre nagyobb térfogatra tágul, ami a mérések pontosságát, megbízhatóságát rontja. A nemzetközi tapasztalatok és a hazai mérések alapján elmondható: a nagyobb pontosság érdekében törekedni kell arra, hogy a mérésekkel lefedett terület pontjai ne legyenek 100-120 km-nél távolabb egy-egy radarállomástól. Megállapítható, hogy az országosan kiegyensúlyozott pontosságú időjárási radarmérésekhez szükség volt az OMSZ időjárási radarhálózatának bővítésére a Dél-Alföld régióban.

A fejlesztés előnye térségi szinten és országos szinten is megmutatkozik. A helyi szervezetek közvetlenül juthatnak a területüket érintő létfontosságú információkhoz, riasztásokhoz és az ország valamennyi kistérsége egyformán kap esélyt a veszélyhelyzetre való felkészüléshez. Az elsődleges felhasználók körébe a védekezési és kárelhárítási feladatukat a meteorológiai veszélyjelzésre alapozó szervezetek tartoznak, többek közt a katasztrófavédelmi és a vízügyi szervek, valamint helyi hatóságok (polgármesteri hivatalok). További intézményi felhasználói körbe tartoznak a közúti, vasúti és légiközlekedést koordináló szervezetek, valamint az egyéni és szövetkezeti agráripari vállalkozások. A gyorsan frissülő információkat a lakosság is közvetlenül fel tudja használni biztonsága érdekében, mivel a radar mérési információk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetőek lesznek az állampolgárok számára. A projekthez kapcsolódó munkák befejeződtek. A fejlesztés eredményeként európai szinten is kiemelkedő, a legújabb technikai vívmányoknak megfelelő eszközökből álló mérőrendszer jött létre. Az új radar 2015-ben áll operatív üzembe.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.