Katonai Attasétestület a műszaki laktanyában

Antal László alezredes parancsnok köszöntője.Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél tett látogatást Szentesen a Budapesti Katonai Attasétestület csoportja szeptember 10-én.

A 12 fős testület tagjaiként jelen voltak Ausztria, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Líbia, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Románia, a Szerb Köztársaság és Törökország katonai képviselői.

A vendégeket Antal László alezredes, az ezred parancsnoka fogadta, majd tájékoztatót tartott részükre az alakulat rendeltetéséről, feladatairól, szervezetéről, nemzetközi szerepvállalásáról. A tartalmas előadás után a búvár kiképző bázison különböző búvár felszereléseket, öltözékeket láthattak, majd a búvár kiképzés egy-egy gyakorlati mozzanatát figyelhették meg. A statikus bemutatón megismerkedhettek az alakulatnál rendszeresített legfontosabb technikai eszközökkel.

Látogatás a búvár bázison.

A tiszai vízi gyakorlóterén megtekintették egy BMK-130 tolóhajó vízre tételét, négy darab PMP hídelemek vízre dobását és összekapcsolását egy 80 tonnás komp megépítéséhez. Két tehergépkocsival a fedélzetén láthatták a kompot forgalmazás közben. Ez alatt megfigyelhették a hídépítő katonák tevékenységét a szakfeladatok végrehajtása során. Végezetül egy PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépjárműre szállva kipróbálhatták egy „vasszörnyeteggel” történő vízrehajtást, és a vízen történő utazás élményét.

Ismerkedés az ezred műszaki eszközeivel.

Az alakulat Csapatmúzeumában betekinthettek Szentes katonatörténelmébe az 1848-49-es Szabadságharc után, a laktanya megalakulásának korszakába, a műszakiak múltjába, és az ezred jelenébe.

Hogyan történik a hídépítés.

Az attasé testület doyenje (a legrégebben beosztást ellátó attasék közül választott tag, mint rangidős), Iuliu LUCACI ezredes, Románia katonai attaséja kifejezte, hogy mindig öröm nekik katonai alakulatokhoz látogatni. Most igen jól felkészült, képzett szentesi katonákat láttak, mely kiváló élményt jelentett számukra, hogy betekinthettek a műszaki alakulat életébe, munkájába.

Kép és szöveg: Juhász László százados

 A laktanya múzeumában.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.