Szellemi érték-e a tudomány Szentesen? – Gondolatok egy konferencia kapcsán

Archív fotó korábbi eseményről. Fotó dt.A mostani, értékválságtól terhelt idõkben, igen nehéz a mérleg két serpenyõjét egyensúlyban tartani. Különösen, ha az egyikben van a folyton egyre csökkenõ pénzmennyiség, és a másikban minden más… De!

A Kiséri Állatorvosi Rendelõ május 9-én immár negyedik alkalommal rendezi Szentesen a Nemzetközi Állatorvosi Szemészeti Konferenciát, amely a vidék legmeghatározóbb szakmai találkozója. Évek óta az a Dobos család szervezi, akik hét generáción keresztül hozzáadtak a maguk szakmai területén a város értékeihez.
Dr. Dobos András c. egyetemi docens, a rendezvény szervezõje a programokról elárulta, hogy a korábbinál még több kolléga közremûködésére számít, akik az Unió és a délkeleti régió országaiból érkeznek, sokan évrõl-évre visszatérõ vendégek, míg újonnan érkezõk is lesznek.
Elmondta, hogy a konferencia fõ témája idén “A lézer helye és szerepe az állatorvosi szemészetben” a legmodernebb gyógyászati, diagnosztikai eljárások lehetõségeit tekinti át nyolc elõadó közremûködésével. Akadémikusok, professzorok, hazai és külföldi szakemberek osztják meg tapasztalataikat az állatorvosi szakma e szakterülete iránt érdeklõdõkkel.
A Kiséri Állatorvosi Rendelõ amellett, hogy az általános állatgyógyászati ellátás folyamatos és rendszeres, a térségben élõk megelégedésére, kiemelt fejlesztéseinek köszönhetõen, partnere a humán gyógyászat kutatási programjának. Ám ki kell hangsúlyozni, teljesen magán erõbõl, orvos szakmai szempontok érdekében, és nem gyógyszergyár vagy gyárak támogatásával.
A májusi konferenciát az ország minden részérõl többen, fõleg magánemberként, támogatják. Olyan elkötelezett emberek, akik számára fontos a tudomány fejlõdése, az újabb eredmények megismertetése, hiszen Dr. Dobos András a Magyar Állatorvosok Lapjában és más szak folyóiratokban is publikál.
Az azonban rendkívül meglepi, hogy éppen helyben, Szentesen nem érzékeli azt az örömet, pozitív hozzáállást, amelyet elsõsorban a város prominensei részérõl az eddig elért eredmények tükrében elvárna. Meggyõzõdése, hogy az odafigyelést a saját erõbõl eredményeket – nem csak a gazdaság területén – felmutató szakembereknek kérnie sem kellene, az magától értetõdõ kellene, hogy legyen…
Mi érték ebben a városban? Persze, mindenkinek más és más. Nyitva is hagyjuk a kérdést, gondolkodjunk el rajta közösen. A mérleg két serpenyõje között az egyensúlyt viszont meg kell találni!
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.