Még ragaszkodunk a jó öreg betétekhez – A központ is megújul

Kis János elnök-ügyvezető és háttérben a takarék szegvári épülete.A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet  a környezõ 15 településen  a lakosság és a közületek pénzügyi szolgáltatója. Az elmúlt évek folyamatos  változásai tükrében beszélgettünk Kis János elnök- ügyvezetõvel  (képen) a tapasztalatokról, kihívásokról.

Elnök Úr! A kormányzati megszorító intézkedések hogyan hatottak a Takarékszövetkezet gazdálkodására, eredményességük alakulására?
– Az elmúlt években hozott törvényeknek, rendeleteknek takarékszövetkezetünkre nézve voltak közvetlen és közvetett hatásai egyaránt. A közvetlen hatások közül mindenképpen érdemes szót ejteni arról, hogy a közös teherviseléshez extra módon járultunk hozzá, ugyanis immár negyedik éve fizetjük a bankadót – amely számunkra évente 26 millió forintot jelent -, és emellett az elmúlt évben az önkormányzati adósságkonszolidációhoz kapcsolódóan 57,6 millió forintot fizettünk be különadóként a költségvetésbe – válaszolta.
– Takarékszövetkezetünknél közel 800 millió forinttal csökkent az önkormányzatokhoz kapcsolódó hitel. A tavalyi évben bevezetésre került tranzakciós illeték 119,5 millió forinttal terhelte meg elmúlt évi kiadásainkat, amelyet nem háríthattunk át ügyfeleinkre. A megszorításokból fakadó terheket rugalmas és költségtakarékos gazdálkodással ellensúlyozni tudtuk – tette hozzá.
– A közvetlen hatások között említést érdemel még a tavalyi év közepén elfogadott integrációs törvény, amely Magyarország minden szövetkezeti hitelintézetét kötelezõen egy egymásért korlátlan felelõsséget vállaló, szabályozásában azonos, szolgáltatásaiban egységes rendszerré kívánja formálni. Ezek az elképzelések csak hosszú távon valósíthatók meg, és ebben a folyamatban az eddig alapvetõen hasonlóan mûködõ, de mégis egyedi utakat járó hitelszövetkezetek és takarékszövetkezetek mûködését össze kell hangolni. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy az egységesítés érdekében az elmúlt év végétõl a Takarékbankon keresztül kell igénybe vennünk több szolgáltatást, amelyek remélhetõleg csak átmenetileg okoznak nekünk anyagi értelemben vett hátrányt – hallhattuk.
Kis János a közvetett hatásokról így fogalmazott:
– Ezek közül pozitív volt számunkra, hogy részt vehettünk a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása érdekében meghirdetett Növekedési Hitelprogramban, amellyel a térségben több mint egymilliárd forintnyi kedvezõ kamatozású hitelt folyósítottunk a fejlõdni kívánó cégeknek. Természetesen érzékeljük, hogy a mûködési területünkön is nehéz a gazdálkodó szervezetek helyzete, amely abban is megnyilvánult, hogy az év második felében csökkent a hiteligény.
A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése miatt egyre mérséklõdnek a megtakarítások kamatai is. Befolyásolja-e ez a megtakarítási kedvet? – érdeklõdtünk.
– Természetesen igen. Az elmúlt két évtizedben nem voltunk hozzászokva ahhoz, hogy 5% alattiak legyenek a betéti kamatok. Jelenleg ott tartunk, hogy a lakossági betétek nettó kamata 2% körüli, ugyanis a kifizetéseket 16%-os kamatadó és 2013-tól 6%-os egészségügyi hozzájárulás is terheli. Az alacsony kamat miatt ügyfeleink elgondolkodnak azon, hogy más befektetési formát keressenek, de többségük – figyelembe véve az új lehetõségek kockázatait – továbbra is bennünket választ. Az elsõ negyedéves eredményeket vizsgálva elmondhatom, hogy takarékszövetkezetünknél közel egymilliárd forinttal nõttek a lakossági és vállalkozói megtakarítások.
– A takarékszövetkezet által forgalmazott tíznél is több hitellehetõség közül melyek manapság a legkeresettebbek, és miért?
– A vállalkozók leginkább a kedvezményes kamatozású, államilag támogatott hitelkonstrukciókat keresik, de mégsem ezek a legnépszerûbb hiteltermékeink, ugyanis nagyon szigorú feltételrendszernek kell megfelelnie az igénylõnek, és ezen ügyletek átfutási ideje a partner pénzintézetek miatt nagyon hosszú. Inkább kedveltek a saját termékeink, amelyek közül a támogatás-elõfinanszírozás a legkeresettebb ebben az idõszakban, azon belül is az agrárvállalkozók részére kialakított területalapú támogatás megelõlegezése. Emellett a vállalkozások többsége, likviditásának biztosítása érdekében, folyószámlahitelt igényel tõlünk, amelyet a vállalkozás méretéhez és lehetõségeihez alakítva támogatni is szoktunk – mondta, majd így folytatta: 
– A lakosság részérõl szintén a folyószámlahitelek a legkeresettebbek, és a fogyasztási hitelek emelhetõk még ki, de a tavasz beköszöntével egyre több az ingatlanvásárláshoz, bõvítéshez, korszerûsítéshez kapcsolódó hiteligény is. Az elmúlt évekhez képest nagymértékben visszaesett a jelzálogalapú hitelezés, és szinte teljesen eltûntek a devizahitelek is. Ez utóbbiról azt is elmondhatom, hogy takarékszövetkezetünknél minimális mértékben volt jelen az elmúlt ötéves idõszakban.
– Mi az a három érv, amiért Önöknél érdemes folyószámlát nyitni?
– Gyorsaság, rugalmasság és ügyfélközpontúság. Ezek a fogalmak számomra azt jelentik, hogy az ügyfelet úgy kell kiszolgálnunk, hogy mindenrõl teljes körûen tájékoztassuk, tehát ne maradjanak „apróbetûs részek” az írásos szerzõdésekben sem. Ugyanakkor legyünk közérthetõek, kerüljük a szakkifejezéseket, de mégis érezhetõ legyen mondandónkból a hozzáértés. Az ügyintézésre a lehetõ legrövidebb idõt kelljen fordítani, ne kelljen sorba állni és várakozni. Ezek elõsegítése érdekében vezettük be a különbözõ elektronikus szolgáltatásainkat is, bár igaz, hogy ezek igénybevétele kapcsán az általunk oly nagyra értékelt személyes ügyfélkapcsolat háttérbe szorul.
– Erre az évre milyen fejlesztéseket, beruházást terveznek?
– Az elõzõleg már kiemelt elektronikus szolgáltatásainkat kívánjuk továbbfejleszteni, amely elsõsorban a kényelmesebb igénybevételrõl, a korszerûbb megjelenésrõl és a gyorsabb mûködésrõl szól, tehát nagyszámú új területtel nem bõvülnek szolgáltatásaink. Említést érdemel még, hogy szeretnénk megújítani a szegvári központi üzletházunkat (képen). Ez annak az átalakítási programnak a része, amely Szentesen kezdõdött három évvel ezelõtt, az elmúlt évi állomása Csongrádon volt, a következõ pedig Szegváron lesz.
– Milyen célt szolgál a Takarékos Útravaló Díj, és évente hány tanulót terveznek díjazni?
– A Takarékos Útravaló Díj a kiemelkedõ teljesítményt nyújtó 8. osztályos tanulók munkájának méltó elismerésére biztosít lehetõséget. Az elmúlt három tanévben 12 iskolában jutalmaztuk ezzel a díjjal a végzõs tanulókat, évente összesen 18 diák nyerte el az elismerést.
– Mûködési területünk általános iskolái most újra pályázhatnak a díj megalapítására, és az iskola méretétõl, a diákok számától függõen alakítjuk ki a jutalmazottak számát, iskolánként. A díj tartalma egy takarékszövetkezetünk által vezetett diákszámla, amelyhez 10.000 Ft-os induló betét, egyéves ingyenes számlavezetés és egy évig díjmentesen használható diák bankkártya párosul – kaptuk a tájékoztatást.                  

– dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.