Évfordulóinkból

Hagyományőrző, huszáros tisztelgés. Illusztráció.165 éve, 1849. március 14. A városi közgyûlés elrendelte, hogy a pesti március 15-i nagy nap elsõ évfordulójának emlékére a következõ napon 10 órakor minden szentesi templomban tartsanak hálaadó istentiszteletet, s a lelkészek mondjanak imát a magyar szabadságharc diadalmas befejezéséért.

100 éve, 1914. március 14. A városi képviselõválasztások alkalmával a 48-as körök és az ún. “városi párt” (kormánypárt) paktumot kötött a mandátumok elosztásáról, amelynek értelmében az ellenzéknek 32, a kormánypártnak 18 képviselõi hely jutott. A Szentesi Kossuth Lajos Pártkör nem csatlakozott a paktumhoz, elítélte azt.
165 éve, 1849. március 15. Valamennyi felekezet lelkésze eleget tett a közgyûlés kérésének, egyedül Leeb Mátyás katolikus plébános nem. A reggeli misét ugyan megtartotta, de ezt követõen bezárta a templomot és eltávozott Szentesrõl. A 10 órára öszszegyûlt hívek egy ideig türelmesen vártak papjukra, majd felnyitották a templomot, és pap nélkül maguk tartották meg az ünnepi ájtatosságot. A közgyûlés megrótta a plébánost hazafiatlan magatartása miatt, s feljelentette Vukovics Sebõ teljhatalmú országos biztosnál.
95 éve, 1919. március 15. Neuberger Frigyes karhatalmi parancsnok kihirdette a statáriumot Szentesen. Megkezdõdött a kommunista nemzet- és polgárõrök lefegyverzése.
145 éve, 1869. március 16. Csengery Imre fegyveres fedezet mellett tartotta meg programbeszédét. A három és fél órás beszéd után a szentesi nép nem a szónokot, hanem Kossuth Lajost éltette.
80 éve, 1924. március 16. Megalakult a Szentesi Iparos Nõegylet.
Labádi Lajos
összeállításából

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.