Egészségfejlesztési iroda nyílt – A megelőzésért dolgoznak

Dr. Szócska Miklós arról is beszélt, hogy az országban 58 Egészségfejlesztő Iroda kezdte meg működését.Pénteken délután városunkba látogatott dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkára, hogy a rendelőintézetben felavassa az ország ötvennyolc Egészségfejlesztő irodájának egyikét.

A  Szentesi Dr. Bugyi István Kórház és a Derekegyházért Közhasznú Alapítvány közös projektje keretében a Rendelőintézet földszintjén megnyílt az Egészségfejlesztő Iroda. Dr. Földesi Irén főorvos, belgyógyász, diabetológus a projekt küldetését összefoglalva a betegség megelőzés újszerű lehetőségeire hívta fel a figyelmet. A rendszeres szűrések mellett a már működő életmód klubbok támogatásával, életvezetési tanácsokkal, a lelki egészség szolgálatával is előmozdíják majd, hogy a helyi lakosság az eddiginél egészségtudatosabban cselekedjen és gondolkozzon.

Dr. Földesi Irén a program küldetéséról.

– A szabályozói oldalról már minden tőlünk telhetőt megtettünk. Pl. a dohányzók több mint hatvan százaléka támogatja a dohányzást korlátozó intézkedéseket. Az országos egészségmozgalom újszerű kezdeményezéseinek nevezte dr. Szócska Miklós államtitkár a szentesihez hasonló projekteket, amelyek több évtizedes hiányosságokat pótolnak, az egészségtudatosság új dimenzióit nyitva meg.

Az iroda avató pillanatfelvétele.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő a helyi kórház konszolidációján túl a folyamatban lévő fejlesztésektől azt reméli, hogy a kórház – névadójához hűen – régi patinás hírnevét is visszaszerzi, és a biztonságot nyújtja a szakma, valamint a gyógyulni vágyók számára. Sok szűrőprogram, kevesebb beteg jellemzi majd a fejlesztési iroda munkálkodásának eredményét – összegzett.

A közös sajtótájékoztató kezdetén.

Szólt a megjelentekhez Mészáros János, a GYEMSZI Dél-alföldi területi igazgatója is, aki az egészség értéktudatos magatartás és a megelőzés elterjesztéséért tett erőfeszítéseik folytatásáról, e folyamatban az egészségügyi dolgozók példamutatásának fontosságárólt beszélt. Míg dr. Kalmár Mihály főigazgató a köszönet hangján szólt a program megálmodói és előkészítői fáradozását dícsérve.

Mészáros János, a GYEMSZI Dél-alföldi ter. igazgatója az egészségtudatosság értékét hangsúlyozta.

Az Egészségfejlesztő iroda avatását követően dr. Szócska Miklós államtitkár sajtótájékoztatón foglalkozott az aktuális szakmai kérdésekkel, amikor az egészségtudatosságot a három legfontosabb célkitűzés között említette. Ám amikor már segítségre van szükség, a jó minőségű ellátás a megfelelően képzett ápolók és orvosok feladata. A kormányzat az ágazat szereplőinek megbecsülésére negyedével emelete meg az elmúlt négy évben az alapellátás finanszírozását és folyamatosan vezeti be az életpályamodellt. A népegészségügyi kormányzati intézkedések iránt ma már a külföld is érdeklődik – említette.

Kép és szöveg: dt.

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.