DAREH rekultiváció: mi lenne, ha nem lenne?

Bezárt szeméttelep Békésszentandráson. Fotó archív.A településeken a szilárdhulladék sorsa mindig fontos volt a környezetvédelmi szempontok miatt. A múltban jellemző hulladéklerakási technikák azonban – az akkori szabályozási rendszernek megfelelően – igen alacsony műszaki színvonalat követeltek meg. Ezen felül az illegális hulladéklerakáshoz kapcsolható szankciók is kisebb hatékonyságot mutattak. Ezen körülmények eredményeként a hazánkban található hulladéklerakók többsége a környezetet veszélyeztető módon üzemelt, számos helyen a területek nagyfokú szennyezettségét okozva.

A hulladéklerakók többsége mára már felhagyott, lezárt, ugyanakkor a közelmúlt és jelenünk életviteléből és életminőségéből eredendően a települések meglévő hulladékártalmatlanítási igényét ki kell elégíteni. A közelmúlt hulladékgazdálkodási gyakorlataiból kifolyólag számos korszerű, a műszaki feltételeknek megfelelő hulladéklerakó létesült, azonban sok, nem megfelelő védelemmel rendelkező lerakó üzemelt a közelmúltig, míg az illegális lerakók a legalapvetőbb környezetvédelmi, vagy közegészségügyi elvárásokat sem teljesítik.

Megfelelő rekultiválással minimálisra szorítható a környezet terhelése, a lerakók felső szigetelésével, felszedésével teljesen megszüntethető a további terhelés. Emellett egyes rekultivált területek a jövőben tovább hasznosíthatók lesznek pl. ipari létesítmények telepítésére, melynek során nem lesz szükség újabb területek bevonására. Ez gazdaságilag kedvezőbb képet jósol.

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás által a települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs program a hulladéklerakás nem megfelelő gyakorlata miatt 76 db hulladéklerakójának rekultivációját tervezi, ebből 39 db-ot kíván megoldani az I. ütemben.

A projekt megvalósítását az is indokolja, hogy nem teljesítés esetén különböző bírságok megfizetésére lesznek kötelezettek az egyes önkormányzatok. Ezek jelentős terhet róhatnak az önkormányzatokra, mellyel a rekultivációs kötelezettséget nem lehet „kiváltani”, az továbbra is fennáll.

Jelen pályázatban az egyes önkormányzatok 100%-os európai uniós támogatás mellett teljesíthetik a hulladéklerakók rekultiválására vonatkozó kötelességüket. A támogatás nélkül az egyes önkormányzatoknak 100%-ban saját forrást kellene találniuk erre a feladatra, amit kizárólag más hazai pályázatok, illetve banki kölcsönök felhasználásával teremthetnének elő.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.