Szerezzünk örömet!

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!Hideg reggellel köszöntött be december, deres volt a fű, csípős a levegő. Délelőtt megmutatta sugarait a nap is, s igyekezett széppé varázsolni az első adventi gyertya gyújtásának napját. Valójában december első napjaival kezdjük meg a karácsonyi készülődést, ami lakásdíszítéssel kezdődik, ez a ráhangolás első lépése.

Gyerekkoromban ilyenkor lehetett látni piros mikulás szaloncukrot, nem november második hetében. Talán a csoki mikulások is lustábbak voltak, ők is ez időben mutatkoztak a polcokon, biztosítva, hogy az „igazi” Mikulás biztosan össze tudja szedni a szépen kitisztított cipőkbe, csizmákba valót. Eljött lassan a levélírás ideje a Jézuskának, mit hozzon a szépen feldíszített fa alá – természetesen minden gyerek nagyon jó volt egész évben. Akkor valóban a várakozás, a felkészülés időszaka volt december a Szent Estéig. Ma is készülhetünk időben, már novemberben, megjelennek a karácsonyi díszek és kellékek a nagyobb áruházakban, csillognak a fenyők, s a hónap végén már karácsonyi daloktól hangosak a bevásárlóközpontok. A pénzköltés oldaláról biztosan nagyon jó ez, sőt hasznos is egyes embereknek. A többségnek nem biztos, sőt tudatosíthatja, hogy megint kevesebb jut ajándékra, az ünnepre. Nem is lenne ez baj, felnőtt fejjel már tudjuk. Igazi érték, ha együtt lehetünk szeretteinkkel, együtt ünnepelhetünk, s fogyaszthatjuk el az ünnepi vacsorát, ebédet. De a gyerekek számítanak a meglepetésre, még akkor is, ha tudják, nem a Jézuska hozza, hanem a szülők, testvérek csempészik a csillogó fenyőfa alá. Úgy gondolom, ők kapnak is ajándékot, ami őszinte örömet szerez nekik, nem törődve azzal, esetleg kölcsönből vett meglepetésnek örülnek. Az utóbbi időkben sajnos nem az egymásra figyelés, a másiknak örömszerzésről szól a felkészülés, hanem a pénzről. Az ünnep előtti várakozás, inkább idegességbe csap át, honnan, miből, menyit, kinek, mit? – gyakori kérdések. De nemcsak így szerezhetünk örömet, egy kis beszélgetés, meghallgatás, közös fadíszítés is lehet örömforrás. A szokásos beigli sütés egy életre szóló emléket adhat, ha együtt, bár talán lassabban készül. Ne engedjünk a csábításnak, hogy csak a pénzen vett ajándék a jó, igaz néha nagyon hasznos. Szép élmény lehet egy karácsonyi koncert meghallgatása, egy filmnézés, de közösen- és itt az a fontos, hogy nem egyedül, időt szánva a magányosokra, az egyedül lévőkre. Érdemes elgondolkodni, kinek tudjuk ilyen formában is megszépíteni a várakozás, a felkészülés idejét. Így a külsőségek mellett lelkünk is készül az ünnepre, megszépül. Érdekes lenne egy olyan adventi naptár, amiben a kis meglepetések helyett, üres cédulák lennének, amikre minden este felírnánk, szereztünk örömet, segítettünk valakinek?

Számomra örömteli dolog indult el a gimnázium egyik osztályában, az angyalkázás. Titokban a kihúzott társnak egy hónappal a téli szünet kitörése előtt indul a meglepetésszerzés, ami lehet egy csoki, apróbb ajándék, aminek a megajándékozott biztosan örül. Itt sem az érték számít, egy jól megírt puska is lehet, ami segít a dolgozatra készülésben, esetleg otthon sütött süti, amiről tudjuk a megajándékozottnál biztos telitalálat. Jó ötletnek tartom, ezek a gyerekek megtanulnak készülni az ünnepre, egymásra figyelni, egymásnak örömet szerezni kis dolgokkal is.

Gyorsan telik az idő, és mind a négy gyertya hamarosan égni fog az adventi koszorún. Csengetnek az angyalok és ünnepeljük Jézus születését 24-én este. Az elkövetkező időre kívánok egészséget, fantáziát az ajándékok kitalálásához, elkészítéséhez, az ünnepre készüléshez, s majd ezek után örömteli, áldott, őszinte szeretetben gazdag karácsonyi ünnepet a lap olvasóinak és szeretteiknek.                              
füredi zsuzsa

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.