Dömsödi Imre ünnepi hagyományainkról – Nem is rég volt…

Szépen feldíszített a Páterház Étterem belső tere.Ha csak pár évtizedet lépünk vissza gondolatban, beláthatjuk, jó pár fogalmat elfelejtettünk mára az ünnepi készülõdés szótárából.

– A legfontosabb a nõk szerepe. Õk voltak hivatottak összetartani a családot, így a karácsonyi elõkészületekkel járó munkákat is ügyesen megszervezve végezték. Pulykát, libát, kacsát tömtek a házaknál az  asszonyok, sõt még versenyeztek is, ki az ügyesebb a madár szép nagy egészséges májának “elõállításában.” A fortélyaikat féltve õrizték – idézi fel a Séf Kft. egyik ügyvezetõje, Dömsödi Imre feledésbe merülõ hagyományainkat.
– A kocsonya csak manapság hódít karácsonykor, eredetileg húsvéti étel volt. Térségünkben nem ritkán apró vadak, fácán, nyúl is került az ünnepi asztalra. – tette hozzá.  – A levest tyúkból, fácánból vagy gyöngyösbõl fõzték, ám ahol disznót vágtak, rend szerint orjaleves fõtt. Elmaradhatatlan volt a disznótoros, valamint a tömött madarakból készült sültek felszolgálása. Feledésbe merülõben van a bronzpulyka, a sötét tollú tanyasi pulyka szervírozása is.
A mesterszakács szerint az utóbbi években vannak elterjedõben felénk a halételek, valamint a birka pörkölt fogyasztásának szokása karácsonykor.

A szálloda portája.

– Az ünnepi sütemények terén is nagyon átírtuk a hagyományt?
– Vannak már hiányosságaink, de meg van a magyarázata. A különbözõ ízesítésû hájas tésztákat pl. azért nem sütjük, mert disznóvágáskor jött össze a hozzá szükséges háj mennyiség, ami az alapját adta. Igazi ünnepi csemege volt – ma is készítjük – a tepertõs pogácsa, valamint a szilvalekváros barátfüle, immár saját fõzésû szilvalekvárral.

A dekoráció részlete.

– Nagyanyáink sütötték kelt tésztából a fonott kalácsot, mákos, diós hajtogatottat, a konyhai munkákba bevonták a nagylányokat is, hogy elleshessék a sütés tudományát. Persze, tudjuk, akkor volt rá idõ, nem úgy mint manapság.
Ha belegondolunk, a pénzhajszoláson túl tényleg semmire sem jut idõ. Ezért egyre többen inkább úgy döntenek,  hogy az otthonuktól távol töltik a karácsonyt. Kiválasztanak egy remek üdülõhelyet, ahol legalább erre a néhány napra kiszolgálják, kényeztetik a családot mások, akiknek persze szintén van családjuk, akikkel nem lesznek együtt ezen a szép ünnepen. 
A Séf Kft. is felkészült az év utolsó napjaival járó rohamra, a speciális egyéni elképzelésektõl egészen a családi összejövetelekig.  A Páterház Éttermet csodálatos ünnepi díszbe öltöztették. Az éttermek teljes kínálatából lehet elõre rendelni december 21-ig. A készételeket 24-én délig kell átvenni az egyeztetettek szerint.
Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.