Élményprogram-özön a Gólyásházban – Tanulni többen, bejelentkezve

Hagyományőrző advent a Gólyásházban.Karácsonyi kézmûves és gasztronómiai vásárként indult, s immár nyolc éve, egyre gazdagabb tartalommal színesíti az adventi várakozás idejét a Szivárvány Mûvészeti Alapítvány rendezvénysorozata a Mûvészetek Házában.

Az idei hagyományõrzõ advent az évrõl-évre egyre látogatottabb programfolyamból  valóságos élményprogram-özönné fejlõdött, teljesen új látnivalókat és tanulási lehetõséget kínálva minden korosztály, de fõként a fiatalok számára. A Szivárvány Mûvészeti iskola igazgatója, Kálmán-né Szabó Erzsébet ugyanis nagyon számít a már-már felnõttek érdeklõdésére is.
– Miben lesz más az idei rendezvénysorozat, mint a megelõzõk? – tudakoltuk.
– Azzal, hogy sikerült a Leader pályázaton támogatást nyernünk, kibõvült a mozgásterünk. Rendezvényünk alapkoncepciója kezdetektõl fogva  egyrészt hagyományaink életben tartása, másrészt hogy megidézzük a régi adventek hangulatát. A hagyományt, a régit keressük a gasztronómiában is, és az idei programok igen sok érdekességet vonultatnak fel ezen a téren, továbbá a kézmûvesség a képzõmûvészetek eszközeivel is számos élményelemmel igyekszünk minõségi kikapcsolódást nyújtani a leendõ vendégeknek.
A gazdag programkínálatból látjuk, hogy a december 16. és 23. között zajló rendezvények mintegy harminc résztvevõje szeretné meglepni új tudással, kóstolóval, elleshetõ fortélyokkal vagy éppen pénztárca barát áron beszerezhetõ hasznos ünnepi ajándékkal a látogatókat. A szervezõk azt kérik, hogy akik részt szeretnének venni a foglalkozásokon, elõzetesen bejelentkezve az intézmény 06 (63)311-493-as telefonján könnyebben és biztosabban csatlakozhatnak.
Lássunk pár izgalmas, figyelemre érdemes lehetõséget a naponta 10 és 18 óra közötti eseményekbõl:
16-án hétfõn kecskesajtokról lehet tájékozódni, de emellett a hagyományos kézi leveles rétes készítés fortélyaival is megismerkedhetnek.
Kedden megtudhatják, hogyan készül a marcipános szaloncukor. Amíg a hölgyek ezt megtanulják, az urak csongrádi borokat kóstolhatnak, a gyerekek pedig bekapcsolódhatnak a kántálásba.
Szerdán Kovács Ivánné népi bútorfestõ tart ismertetõt a kötényhagyományokról, emellett a népi gyógyászatból a homoktövisrõl is hallani fognak.
A kunsági boroktól a gyógyteákig terjed a csütörtök kínálata, de ami még fontos, a grillázs készítést is meg lehet tanulni.
Szerbiából érkezik pénteken a Török Méhészet, s õket több helyi gasztronómiai szakember is elkíséri, így olyan eredeti szerb ételek adnak programot szombatra, mint a gibannyica vagy a csevap elkészítése. Továbbá gyógynövények és gyógyító kövek megismerésével lesz teljes az enapi program.
Mégis talán a december 22. vasárnapi program ígérkezik a legkülönlegesebbnek. Kakuk Attila: “Élõkert-élõház…” c. elõadása valódi önfenntartásra, túlélésre hangolást sugall. Arra ad ugyanis ötleteket, hogyan éljünk nagyobb harmóniában a természettel, pl. mire jó a komposztáló kazán, vagy hogyan nyerhetünk iható vizet esõvízbõl.
A nap másik látványossága a Choco Hands csokoládé készítõ manufaktúra bemutatkozása lesz.
23-án hétfõn a szövést lehet gyakorolni, de a tönkölyliszttel készült kecskesajtos pogácsa sütését is ki lehet próbálni.
Csaknem minden nap sül kürtõskalács, csatlakozhatnak a kézmûves foglalkozásokhoz, egyszóval kihagyhatatlan ez a pár nap az ünnepi hangulatunkból. Találkozzunk minél többen a Gólyásházban!
– dite –

Egy hozzászólás “Élményprogram-özön a Gólyásházban – Tanulni többen, bejelentkezve” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    A programok a meghirdetés óta is bővültek. A látogatók kézműves szatyrokból, különleges ékszerekből és biokozmetikumokból is válogathatnak szeretteik karácsonyfája alá.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.