Különleges délután Lapistón

A vetélkedő nyertese, Gőgös Eleonóra is már csak mentaként ismeri a fodormentát, mely értékes gyógy- és fuszernövényünk. (Fotó Király József).A magyarság megmaradása szempontjából meghatározó, hogy a jövõ családanyái a család javainak gazdái, vagy munkahelyi – háztartási robotok lesznek. Ez az alapvetõ figyelemfelhívás lapul a Lepényváró Fesztivál keretében immár második alkalommal sorra kerülõ Gazdaasszony Olimpia vetélkedõ feladatai mögött.

A Lapistón rendezett Lepényváró Fesztivál (eredete: Lepényváró dûlõ Nagynyomás alatt, mely az állatok terelésére szolgált még a 18. sz. második felében is.) lassan megtalálja küldetését. Amellett, hogy lepénysütésre, újabb és újabb receptek felkutatására készteti a hölgyeket, értékes kulturális, hagyományõrzõ programoknak is teret enged és nem feledkezik meg azokról sem, akik – amint eleink is szívesen tették – mernek még jó kedvvel mulatni.
Az idei július 27. délután a hatodik alkalom volt, ismét picit más, mint korábban. A szervezõ Mosolygósabb Régióért Egyesület most jóval több lepénnyel, sok-sok érdekes és hasznos információval lepte meg a helyieket és a városból szép számmal kilátogató vendéget. A rendezvény programja nyolc programelemre épül, tökéletesítése, továbbfejlesztése most is sikerült.
Neves gasztronómus, Frank Júlia, az ország szakácskönyv szerzõje látogatott el a rendezvényre, lepény receptjei a visszhang@szentesinfo.hu címen ingyenesen kérhetõk!
A helyiek közül is többen rácsodálkozhattak a lapistói Barakonyi Péterné gobelin munkáira,  és megérthették, miért volt számára kapaszkodó, terápia ez a tevékenység élete egyik legnehezebb idõszakában. A kiállítás egy fiatal tehetséges gyöngyfûzõ és szövõ, Maszlag Adrienn alkotásaival is kiegészült, aki szívesen meg is mutatta az érdeklõdõknek azokat a praktikákat, amelyekkel tárgyait készíti.
A népzenei programok után sorra kerülõ Gazdaaszszony Olimpia július hajdani jeles napjaira építkezett, Sarlós Boldogasszony napjától Szent Jakab napjáig. Haszonnövényeink és használati tárgyaink kerültek fókuszba a vetélkedõ során, hiszen egy gazdaasszonynak jól kell sáfárkodnia a család erõforrásaival. Ezért sokkal több ismeretre, tapasztalatra van szüksége, mint amennyire a ma háziasszonya szert tehet. Nem mellesleg a gyõztes párjával Csokonyavisontán a Négy Évszak Termálüdülõben pihenhet négy napon át.
Majd következtek az önfeledt szórakozás pillanatai a Semiramis Orientális Tánciskola bajnok táncosaival, élõszobor show-val, Ágoston Anita és H. Varga Tamás pedig népszerû slágereket, operett részleteket énekelve hívta táncba a közönséget. Igazi meglepetés volt, hogy két bohózat is színpadra került, remekül megoldották.
 A szervezõk köszönik a rendezéshez nyújtott támogatást a Terra Coop Kft-nek Szarvas Pál úrnak, Borsos Zsigmond és Horváth Lajos agrárvállalkozóknak, a különféle ízletes lepényeket a Gádorosi Varga Pékségnek, a Szentesi Ételbárnak, a SÉF Kft-nek. A vetélkedõ megrendezéséhez nyújtott segítségét a Gyermely Zrt-nek és Tóth Irén területi vezetõnek, a Heuréka Bõrdíszmû-, Játék és Ajándék üzlet, valamint a Bolt az Egészséghez üzlet tulajdonosainak. További támogatók voltak: Sz-Transz Bt., Faragó János vállalkozó (személyszállítás 9 és 35 fõs autóbusszal), SLS Rendezvénytechnika, Szentesi Szuperinfó és sokan mások…

Képes összefoglalónk a http://www.varosivisszhang.hu/?p=20519 link alatt található.                V. V.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.