A képviselő a Földtörvényről – Idén megalakulnak a Földbizottságok

Farkas Sándor a sajtótájékoztatón.A termőföld nemzeti kincsünk – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyet Farkas Sándor országgyűlési képviselő tartott csütörtökön, hogy ismertesse az Országgyűlés által június 21-én elfogadott Földtörvény legfontosabb ismérveit. 

Talán a legnehezebben megszülető, mégis a legfontosabb törvénye ez a kétharmados Országgyűlésnek, amely – igaz elég hosszasan készült, mégis – arra hivatott, hogy a magyar termőföldet óvja a külföldiek földvásárlásával és az eddig jellemző zsebszerződésekkel szemben. A törvényt a Köztársasági Elnök kézjegyével is megerősítette – jelentette be.
A törvényre azért is szükség volt, mert a külföldiek földvásárlását korlátozó moratórium 2014. májusával végérvényesen lejár. Ez a törvény magyaráz minden olyan fogalmat, amely a termőfölddel, annak értékesítésével, haszonbérletével kapcsolatos. Kifejteti a földműves törvény szerinti fogalmát, – lásd lapunk 3. oldalán – hiszen 1 hektár fölötti földterületet a törvény január elsejei hatályba lépése után már csak ők vásárolhatnak. További megkötések szolgálják, hogy ki mennyi földterülettel rendelkezhet saját tulajdonként, ill. bérelt földterület formájában.
Egy magánszemély gazdálkodó 300 hektárnál több saját tulajdonú földterülettel nem rendelkezhet. A gazdasági társaságok esetében, bérelt földterülettel együtt csak akkor gazdálkodhatnak 1200 és 1800 hektár közötti földterületen, ha vállalják az állattartás folytatását is. A kormányzat szeretné erősíteni a földművelés és állattartás egyensúlyát. Az ősz folyamán várhatóan elkészülő Üzemszabályozási Törvény meghatározza majd a mezőgazdasági nagyüzemek, családi gazdaságok, őstermelők működésének tényleges paramétereit.
Farkas Sándor arról is beszélt, hogy ma a mezőgazdaságban tevékenykedőknek közel fele magán, míg a másik fele társas vállalkozás. Ezt az arányt a törvény erejénél fogva megváltoztatnák, 80 százalékban magán és csak 20 százalékban társas, nagybirtok rendszer keretében működő vállalkozások legyenek. A földhaszonbérletek időtartama pedig nem haladhatja meg a 20 évet.
Ezután ha valaki zsebszerződést kockáztat, börtönbüntetés terhét veszi magára. A törvény nagyon szigorúan vet gátat a viszszaéléseknek – hangsúlyozta.
Szólt arról is, hogy várhatóan még az idén megszerveződnek helyi gazdálkodókból a Földbizottságok, amelyek őrködnek a földértékesítések szabályosságán, míg a földhaszonbérleteket csak véleményezhetik. A visszaélések elkerülését valószínűleg megkönnyíti majd a föld értékesítéshez használatos új nyomtatvány csomag, amely fontos, remélhetően nem hamisítható biztonsági elemeket tartalmaz.
Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.