Wado-ryu karate: Nemzetközi tábor zárult

Edzés a japán nagymesterrel.Immár kilencedik alkalommal adott otthont városunk a Magyarországi Wado-ryu Karate Szövetség által rendezett nemzetközi tábornak július 1. és 6. között. Ez idõ alatt  százharmincöt tehetséges karatéka gyarapította ismereteit és ügyességét, valamint a megszerezhetõ  magasabb dan fokozathoz is közelebb kerülhetett.

– A tábor résztvevõi közül hatvan fõ már legalább 1 danos karatézó – kaptuk a felvilágosítást Dr. Chomiak Waldemartól, az egyik helyi szervezõtõl, aki maga is 3 danos mester, a helyi Virtus egyesület tagja. Elmondta, hogy a táborba rendszeresen érkeznek külföldi klubokból is, idén orosz és olasz sportolók csatlakoztak a magyarországi klubok delegáltjaihoz, hogy Shibamori japán nagymestertõl is tanulhassanak.
Az országos szövetség alapítója, Rostás Tibor Budapesten saját klubbot is mûködtet, azonban mivel a rendõrségi munkatársakat   önvédelemre oktatja, pontosan tudja, miben más a kétfajta harcmûvészet. Elmondta, hogy 5 megye 24 egyesületébõl érkeztek karatésok a szentesi táborba. A sportcsarnokkal és a fürdõvel együtt a várost azért kedvelik, mert nyugodt és csendes, remek szállás és ellátás biztosított a sportolók számára. A tábor délelõtt, délután közös edzésekkel telt, majd ki-ki a saját, kezdõ vagy haladó szintjének megfelelõen kapott feladatokat, hogy jól felkészülhessen a szombati vizsgájára.
A 6 danos mester a fekete övrõl és a danok számáról úgy tartja, hogy az életkorral, a megszerzett tapasztalatokkal, a sportba fektetett munkával arányban gyarapodnak a fokozatok. A 9, 10. dan általában már olyan idõs japán nagymesterek elismerésére szolgál, mint Shibamori mester, vagy Japánban élõ társai, akik nem ritkán még 80 év fölött is aktív edzéseket tartanak és oktatják a legfiatalabbakat.
A szentesi Virtus Karate Egyesület vezetõje, Hamza Zsolt számára azért is fontos ez a tábor, hogy minél több szentesi megismerje a Wado-ryu-t. Felhívta a figyelmünket arra, hogy szeptembertõl a Koszta József Általános Iskolában folytatják az edzéseket, kedden és csütörtökön 17.30 és 19.00 óra között az új érdeklõdõket is szívesen fogadják majd. Folyamatosan igyekszik minden környezõ iskolában bemutatni a karate ezen õsi ágának sajátosságait.
Milyen idõs kortól érdemes komolyan foglalkozni ezzel a sporttal?
– Már óvodásokkal is foglalkozom, persze ezek az edzések azért hasznosak, hogy a kicsik ismerkedjenek a fegyelem, a tisztelet fontosságával, azzal, hogyan lép be az életükbe a rendszeresség, felelõsség. Komolyabban azonban 12 éves korban érdemes elkezdeni az edzéseket. Ekkor már a gyerekek mentálisan is fel vannak készülve a Wado befogadására, a késõbbi eredmények megélésére.
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.