Dobos doktort meghívták Bukarestbe is – Erős félév mérlege

Ez a család Kecskemétről jár Dr. Dobos András rendelőjébe. A kiskutya látása is jobb már és a család is gyarapodott. Fotó dt.Májusban egy hétre Budapestre költözött a Kiséri Állatorvosi Rendelõ, mivel ott rendezték a Kutya Világkiállítást és a Magyar Ebtenyésztõk Országos Egyesülete szemészeti szûrõ stand üzemeltetését kérte a szentesi állatorvostól és csapatától. Errõl és még más aktualitásokról beszélgettünk Dr. Dobos Andrással.

Az eseményre tekintettel a Nemzetközi Szemészeti Konferencia is Budapesten volt, és legalább hat országból, még Dél-Amerikából is érkezett érdeklõdõ állatorvos, hogy megismerkedjen szentesi kollégája szemészeti kutatásainak eredményeivel. A leglátogatóbará-tabb stand persze nem csak a szakma számára nyújtott érdekes látnivalót, hanem a helyi gasztronómia ízvilá-gából is ízelítõt kaphattak a látogatók a Séf Kft jóvoltából. Káré István a felköltözést, Bertók Róbert pedig magát a standot adta a bemutatkozáshoz. Dobos doktor megköszöni mindannyiuk, a 15 fõs stáb fáradságos munkáját, valamint a szentesi önkormányzat támogatását.
– Nem gondoltuk, hogy ilyen jelentõs hozadéka lesz számunkra ennek az eseménynek. Most már az állatorvosok küldik hozzánk a kuncsaftokat Kecskemétrõl, Miskolcról… Olyan kutyák szemészeti beavatkozásait végezhetjük el, amelyekrõl már lemondtak, kellõ mûszerezettség, szakértelem hiányában. A távoli páciensek napokat töltenek el Szentesen, míg kedvencük kivizsgálása, mûtétje és utókezelésének megkezdése történik – sorolta hozzátéve, a legjobban annak örül, hogy meghívták Bukarestbe egy hasonló szakmai rendezvényre elõadónak.

Bertus Zoltán felvétele június 29-én.

– Most pedig nemzetközi kutyakiállítás volt Szentesen… 
– Igen, június 29-én birtokba vettük a sportközpontot, tt is jelen voltunk standunkkal és biztosítottuk a endezvény állategészségügyi ellátását.
– Milyen tapasztalatokat hozott ez a kiállítás?
– Magyarország legélhetõbb kutyakiállítása volt, senki sem akart hazamenni. A Szentesi Sportkutyások Egyesülete szervezésében közel hatszáz kutya részvételével, ragyogó idõben zajlott a verseny. Köszönet Bugyi Jani bácsinak, aki már a sokadik kiállítás szervezésének tapasztalataival vált az esemény motorjává, és a többieknek, Balogh Lajosnak, Bélteki Rókusnak, a Bertus családnak, Varga Marciéknak… Itt búcsúztattuk el a versenyzéstõl az Európa- és Világbajnok Bodza kutyánkat is. 
A kitekintés után térjünk vissza a napi aktualitásokhoz a rendelõbe…
– A leginkább most a szívférgesség és annak okai foglalkoztatnak bennünket, állatorvosokat. Szerencsére ez a betegség az állatról az emberre nem terjed, ellentétben a kullancsok okozta veszélyes fertõzésekkel. Érthetetlen számomra, miért vált ekkora és ilyen gyakoriságú problémává a kullancs invázió térségünkben. Továbbra is nagy hangsúlyt helyezünk mindkét betegség esetében a megelõzésre, a minél gyorsabb, hatékony kezelésre, ha már megtörtént a baj.
– Vajon hol tarthat a chippezés térségünkben?
– A mi pácienseink elhozták kedvenceiket és kérték a chip behelyezését. Akik igényelték, felkerestük az otthonukban õket. Sikerült is már két kóbor kutyát beazonosítani és a gazdájának visszajuttatni. Ilyenkor a nemzeti adatbázisból tudunk dolgozni.              
 D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.