Tanulmányi kirándulás az OMSZ szegedi állomásán

Reggel 8 órakor indultunk Szegedre. A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola 9. és 10-es tanulói rendhagyó földrajz óra keretében látogattak el Szegedre az OMSZ telephelyére, hogy megismerjék a meteorológusok munkáját, többet tudjanak meg erről a szakmáról.

Május 14-én 08.00 órakor indultunk Szegedre, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-Alföldi Központjába. Iskolánkból 48 diák és 2 földrajz szakos tanár vett részt ezen a kiránduláson (Virágos-Kis Gabriella és Piti Péter Pál).

Utazás közben.

Ez az állomás Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyéből gyűjti az adatokat. A diákok örömmel jelentkeztek a kirándulásra, mert olyan információkhoz juthattak, amit a hétköznapokban is tudnak hasznosítani.

Az itt dolgozó Aszalos István meteorológus részletesen bemutatta az állomás működését. Különböző mérőműszereket ismertünk meg, mint pl. komplex időjárási radar, napfénytartalom-mérő, páratartalom-mérő, csapadékmérő, villámdetektor, szélsebességmérő, ballonos rádiószonda. Ezek az állomás területén működnek, az általuk mért adatokat az állomás számítógépein dogozzák fel és továbbítják Budapestre, az országos központba.

Aszalos István meteorológus fogadott minket.

A meteorológus bemutatta az adatok feldolgozását és grafikus megjelenítését. Elmondása szerint szerződésben állnak mezőgazdasági, építőipari cégekkel és a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezőivel is, akik rendszeres időjárási előrejelzést kérnek a térségre vonatkozóan.

Elkezdtünk ismerkedni a mérőműszerekkel.

Ajándékba kaptunk egy visszahullott rádiószondát, ami az iskolánk szertárát gazdagítja.

A tanulók folyamatosan kérdeztek, amire közérthető válaszokat kaptunk.

A látogatás időtartama kb. 2 óra volt, köszönjük a tartalmas kirándulást a Mosolygósabb Régióért Egyesületnek, a Kiséri Napok szervezőinek.

A résztvevő tanulók és tanáraik

Megismertük a mérőműszereket.

Közelről szemlélhettük meg az egyes eszközöket.

Igyekeztünk a látottakról fényképfelvételeket készíteni.

Sok érdekes információval gazdagodtunk.

A központ berendezései.jpg

A mérési eredményeket számítógépen dolgozzák fel és továbbítják Budapestre.

Az adatok grafikus ábrázolása is elkészül.

Ajándék szertárunk számára.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.