Lepényváró Fesztivál Lapistón – A határrész öröksége

Lepényváró_Fesztivál_logo.jpgA “Mosolygósabb Régióért” Egyesület új rendezvényt indít útjára a várostól 13 kilométerre található Szentes – Lapistón. A rendezvény helyszíne a Május 1 Agrár Zrt. központja, amely történelme során mindig gazdasági centrum, a kis falu vérkeringésének központja volt.

A terület, amely közigazgatásilag a város belterülete, adottságaiban azonban súlyos hátrányokkal küzd. Ám nem volt ez mindig így. A térség legjelentõsebb gazdálkodói, a Mátéffy, Millom Szabó, vagy a Mucsi család – a teljesség igénye nélkül – tevékenységükkel megalapozták, hogy késõbb, mint szövetkezeti központ, kapjon új értelmet, irodaépületet a terület.
Honnan az ötlet? Miért éppen Lepényváró Fesztivál? Az ötlet személyes indíttatású, ahogy a kötõdés is a gyökerekhez vezet vissza. Az 1800-as években volt egy dûlõ Lapistó és Nagynyomás határán, amelyen a pásztorok állataikat hajtották ki a városból a legelõre, s vissza. Innen ráláttak a városra. Déltájt itt várták feleségüket az ebéddel. (Forrás: Zsíros Katalin tanárnõ kutatómunkája.) Az ebéd gyakran volt lepény, így nevezték el a dûlõt Lepényváró dûlõnek. A rendezvény neve tehát ebbõl adoptálódik, és kap új értelmet úgy, hogy közben felidézi, életben tartja a múlt örökségeit.

Mucsi_malom_részlet_a_helyszín_közeléből.jpg 

A rendezvény idõpontja július 5. szombat. Egyelõre annyit árulhatunk el róla, hogy szerkezetében három egységre épül. A falusi, tanyasi emberek életével összefüggõ feladatok alapján alkotja majd játékos, ügyességi vetélkedõ “Gazdaolimpia” elnevezéssel. A második eleme az 1970-es években elindult bankett hagyomány felélesztése, és új köntösben továbbfejlesztése, visszahonosítása. A harmadik sajátosság természetesen a gasztronómiai érték, maga a lepény készítése és fajtái.

Már az idén is tervezünk kiállítást, s nem maradnak el a Kiséri Napokon megszokott kulturális és szórakoztató mûsorok sem, amelyek ezúttal a bankett kísérõ programját alkotják.
Várunk tehát minden szentesi és Szentes környéki lakost július 5-én Lapistón, az Orosházi úton a Kiséri Napok testvérrendezvényére, az I. Lepényváró Fesztiválra. A részletes programot, a Szentesrõl induló buszjáratok idõrendjét következõ lapszámunkban találják majd. Annyit már most is elárulhatunk, hogy az idõsebb korosztály által kedvelt sztárvendéggel, és közkedvelt magyar nóta énekesek mûsorával is kedveskedünk a résztvevõknek, köztük határon túli vendégeinknek is.
A banketten részvétel díja 1500 Ft/fõ. Elõzetes jelentkezéseket a 06-20/9837-226-os telefonszámunkon folyamatosan fogadunk.
A rendezvénnyel szeretnénk hagyományt és esélyeket teremteni az itt élõk számára is valami új kezdetéhez.
Dömsödi Teréz ötletgazda

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.