XII. Kiséri Napok & II. Só Fesztivál – Kihal a cukrász szakma?

Kiséri Napok.jpgA rendezvénysorozat elsõ programja május 7-én a Petõfi cukrászdában volt, amikor Horváth Zoltán üzletvezetõvel beszélgettünk. 

A találkozó a rendezõ Mosolygósabb Régióért Egyesület irodalmi körének mûsorával kezdõdött. Majd azt is megtudtuk Horváth Zoltántól, hogy a Petõfi cukrászda már az épületkomplexumot felújító Pendola Kft. tulajdona. A munkálatok részeként az üzem a pincébe kerül majd, a mostani cukrászda 1972-ben létesült falazata eltûnik, alapterülete megnõ, és a létesítmény kávéházzal egészül ki.
Azonban ne szaladjunk enynyire elõre. Horváth Zoltán 14 évesen, 1968-ban került a cukrászdába. A ranglétra lépcsõfokait meglépve jutott el az 1976-os mestervizsgáig, és 1981-ben lett az üzem vezetõje. A hetvenes évek nem csak a komplexum életében hozták meg a felívelést, igaz volt ez a cukrászdára is, – említette. Nem csak a várost, Orosházát is ellátták süteményekkel. Ezekben az években az ipari tanuló képzés is virágzott.  A rendszerváltás után vállalkozóként vitte tovább a békebeli hagyományokat. Ma 118 fajta sütemény készülhet nap mint nap, a kor követelményeinek megfelelõen, leveles margarin felhasználásával.
 
A jelen legnagyobb problémájának az utánpótlás hiányát látja Horváth Zoltán, alig választják a fiatalok a cukrász szakmát, pedig szívesen adná át a tudását, tapasztalatait a méltó utódoknak. S, hogy tart-e késõbb sütõtanfolyamokat háziaszszonyoknak? Az idõ megadja erre is a választ. Mindenesetre igény lenne rá.

Egy hozzászólás “XII. Kiséri Napok & II. Só Fesztivál – Kihal a cukrász szakma?” bejegyzésre

  1. Monika:

    Mert mindenki manager akar lenni. Köszi, hogy felhívjátok a figyelmet a szakképzés fontosságára. Előbb-utóbb ugyis a hiányszakmákban lesz majd a legmagasabb a bér. Éppen ideje lenne, hogy minden a helyére kerüljön 18 év után…

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.