Pavlova torta

Pavlova torta.jpgJellembeli hiányosságként is tarthatnám számon (de nem teszem!) mindenféle önkontrollom elvesztését, ha édesség kerül terítékre. Csokoládé, keksz, torta, fagylalt, hab, puding… nem számít, csak édes legyen, ám mind ezek között is a legellenállhatatlanabb csáberõ számomra, ha valamiféle töltött csoda várja, hogy belekóstóljak.

Nem véletlen tehát, hogy Oroszországhoz (is) kötõdõ, néhány szimpla alapanyagból elkészíthetõ, ízletes, ugyanakkor küllemében elegáns desszert kedvenceim egyike. A kívül puhán ropogós, belül selymes lágysággal omlós, friss bogyós gyümölcsökkel, és tejszínhabbal töltött finomság ihletõje az az Anna Pavlova (1881-1931) volt, akit a klasszikus orosz balett legkiemelkedőbb táncosnőjének tartanak. A torta keletkezésének mai napig sem egészen tisztázott körülményei két országhoz is (Ausztrália és Új Zéland) fűződnek, és tény csupán az, hogy Pavlova személyének, és mûvészetének hódolataként először 1926-ban egy Wellington nevű hotel cukrásza készítette el. A torta kör alakja, fehér színe és könnyűsége (meringue) a balerínák öltözékét (tutu) akarta megformálni. A világhírnévre szert tett, Pavlova nevével fémjelzett édesség azóta is gyakori szereplõje különböző országok gasztronomiájának, Ausztrália és Új Zéland pedig karácsonyi csemegéi között tartja számon. Bizton feltételezve, hogy elnyeri tettszésüket, házi elkészítését az alábbi recept alapján ajánlom.

Alapanyag: 4 tojás fehérje, 25 dkg (por) cukor, ½ teáskanál só, 2 teáskanál ecet, 2 teáskanál keményítő, 30 – 50 dkg friss gyümölcs (földieper, málna, áfonya, gránátalma, kiwi… ahol kell, magozott, szeletelt), 50 ml tejszínhab, 2 evõkanál (por) cukor, 1 teáskanál vanília.

A tojás fehérjét a cukorral – folyamatosan adva hozzá a keményítõt és az ecetet – (nem lesz a torta savanyú ízû)  habbá verem. Előmelegítem (180 – 200 fok) a sütõt. Olajozott sütőlapra, sütő papírt teszek, amire nagytányér alakú méretre rákenem a felvert habot, úgy hogy kerek kosárkát képezzen, aminek pereme magasabb, mint az alja. Csökkentve (100-150 fokra) a sütő hőmérsékletét, 1- 1 ½ órahosszat sütöm, ellenőrizve szárítom. A torta alapot, megsülte után – ami gyakran megbarnul, kicsit megreped, közepe összeesik, de ez semmit nem von le a torta értékéből – teljesen kihűtöm, rétegezve az elkészített – tejszín, cukor, vanília – habbal és gyümölcsökkel megtöltöm. Oldalát bevonom habbal, az utolsó réteg habot gyümölccsel díszítem. 

PS: Jótanácsok… Műanyag habverő, tál-kanál helyett… fém tál és habverõ. Porcukor… kristály cukorból darálva. Sütés közben… sütő ajtajának nyitogatása kerülendõ. A felsorolt gyümölcsök sora bővíthető, változtatható. A torta gazdagsága fokozható csokoládé öntettel / reszelt csokoládéval, díszíthető menta levéllel / gyümölcsöktől elütő színű, friss virágszirmokkal.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Susan T. de Buzna dr.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.