Az 5,3 milliárdos kötvénykibocsátás margójára

Pálmások Szövetsége.jpgA képviselõ-testülete február 22-i ülésén 5,3 milliárd forint összegû kötvénycsomag kibocsátásáról döntött. Ez éppen megegyezõ városunk egy teljes évi mûködési költségvetésével. 

Köznapi városi polgárban sok kérdés közül kettõ minden bizonnyal felmerült a hír hallatán: mi is az a kötvény kibocsátás és mit akar a város ezzel a rengeteg pénzzel?
Igyekszem egyszerûen megfogalmazva megválaszolni a kérdésekre, de arra is fel akarom hívni a figyelmet, hogy mire nem lenne szabad ezt a pénzt költeni.
A kötvény kibocsátás gyakorlatilag nem más, mint hitelfelvétel. Tehát Szentes város 5,3 milliárd forint hitelt vesz fel. A hitelfelvétel módja olyan értékpapír csomag eladását jelenti pénzzel rendelkezõ vevõnek, feltehetõen banknak, amelynek 20 éven alatti folyamatos visszavásárlására vállal a város kötelezettséget. A még vissza nem vásárolt kötvényöszszeg után évi kötvény kamatot kell fizetni. Tehát egy speciális pénzkölcsönzési eljárással jut a város 5,3 milliárd forinthoz, viszont 20 éven keresztül törlesztési és kamat fizetési kötelezettsége lesz.
A képviselõ-testület döntése értelmében ezt az 5,3 milliárd forint kölcsönzött pénzt meglévõ hitelek cseréjére és fejlesztésre szabad fordítani. Nem használható viszont a város mûködtetésének költségvetésében következõ években esetleg keletkezõ hiány lefedésére. Magyarul ebbõl nem fizethetõk a napi mûködési számlák, a munkabérek, stb., más folyó kiadások.     
Hogyan és mire is tervezi felhasználni ezt a nagy összeget városunk vezetése?
Ez képezné egyrészt a pályázati lehetõségekkel megvalósítandó beruházások azon önerõ részét, amelyet adott uniós vagy más pályázat elõír ahhoz, hogy mellé 50 vagy akár 80 – 90%-os támogatást adjon. Másrészt azokat a beruházásokat teszi lehetõvé, amelyekre nem írnak ki pályázatot.
Ez így önmagában jól hangzik és rá is lehet azonnal bólintani, mert tényleg sok fejleszteni való van, és amit magas támogatás elnyerésével tudunk megvalósítani, az különösen nagyon jó. 

Fontos azonban, hogy mire költjük ezt a rengeteg, és az ezzel elnyerhetõ támogatásokkal még óriásibbra növelhetõ pénztömeget. Ez azért fontos, mert nem ingyen pénzrõl van szó!
A visszafizetés az adófizetõk pénzébõl fog megtörténni és a pályázatokon nyert összegek is az adófizetõktõl, tehát a köztõl származnak. 
A képviselõ-testület elé terjesztett listában sok elképzelt beruházás szerepel, amelybõl a legnagyobbakat kiemelve jelezzük, hogy a pálmások melyeket támogatják és szerintünk melyekre nem szabad pazarolni az adófizetõk pénzét:    
Támogatjuk: az iskolák, óvodák felújítási programját, melynek önrésze 306 millió Ft, a beruházás teljes összege 1,2 milliárd Ft, a központi gyermekélelmezési konyha felújítását 310 millió Ft-ért, a kórház ápolási és mûtõ blokkjának építését 380 millió Ft önrésszel, 3,8 milliárd Ft összegért, a szennyvíztisztító rekonstrukcióját 1 milliárd Ft önrésszel, 2 milliárd Ft összegért, a strand fejlesztését és fedett uszoda építését 650 millió Ft önrésszel, 1,4 milliárd Ft összegért, az ipari park fejlesztését 250 millió Ft önrésszel, 500 millió Ft-ért, a hulladék átrakó építését 66 millió Ft önrésszel, 220 millió Ft-ért, a panelházak felújítási programját, az utak, buszvárók építését, és más kisebb témákat. Az általunk támogatott tételek összes önrésze 3,2 milliárd Ft, az ezzel megvalósítható öszszes fejlesztés pedig 10 milliárd Ft.
Nem támogatjuk viszont:  a 450 millió Ft mûködési hitel ezen összegbõl való fedezését, azt a mûködési kiadások csökkentésével kell kiváltani. Határozottan ellenezzük a Kontaset mögötti parkerdõbe vezetõ útnak a Vecseri-fok betemetésével való megépítését. Azon túl, hogy ez merénylet a természet ellen, még több mint 100 millió Ft kidobott pénzt is jelent. A strandhoz szükséges parkolók megépítését is tartalmazó, 400 millió Ft-ért tervezett beruházást támogatjuk, de a Vecseri-fok 115 millió Ft önerõt szinte teljesen felemésztõ betemetését nem. Határozottan nem!  Ebbõl a pénzbõl épüljön több út, legyen a parkerdõ területe szép parkká, ligetté alakítva.
Ugyancsak ellenezzük, hogy a 250 millió Ft önrésszel tervezett 1,25 milliárd Ft teljes összegû „Városközpont rekonstrukció” nevû terv keretében a Kossuth utcán presztízs jellegû beruházásokat csináljunk. Körforgalmakra több százmillió Ft-ot költeni kidobott pénz. A forgalom által indokolt körforgalom az aszfaltra való felfestéssel, és néhány mobil mûanyag elemmel 1-2 millió Ft-ból megvalósítható. Nálunk gazdagabb országok is így csinálják. A Kossuth utcán  egyébként szükséges kerékpárút létrehozása se indokol drága útburkolatbontást és újra építést.  Kialakítható az a burkolatra helyezett esztétikus térelhatároló virágtartókkal is.    
Kérjük mindazokat, akik velünk hasonlóan gondolkodnak az adófizetõk pénzének felhasználásáról, támogassanak és segítsenek bennünket, érvényt szerezni álláspontunknak.
Köszönjük!
                                                                                                  
Horváth István
önkormányzati képviselõ,
a Pálmások Szövetsége elnöke
PÁLMÁSOK SZÖVETSÉGE

Kapcsolódó cikk: www.varosivisszhang.hu/2008/05/15/a-kotvenykibocsatas-folyamata-szentesen/

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.