Civilek nem csak civil ügyei – Fókuszban az ifjúság II.

Magyartési_tábor_pillantkép.jpgFolytatjuk annak az útnak a bejárását, amelyen a helyi ifjúságüggyel foglalkozó civil szervezetek járnak. Az út olykor buktatókkal tûzdelt, de a mosolygós arcok, a vidám tekintetek kárpótlást nyújtanak mindezért. Az apró eredmények, sikerélmények napjainkban talán még inkább felértékelõdnek. S nem szabad elfeledkezni az önkéntesen végzett munka külön értékérõl!

SZENTESI MODELL

Szentesi székhellyel mûködik városunk talán legkorosabb civil szervezete, a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség, idén szeptemberben 30 éves jubileumukat ünnepelhetik.
Az országos szervezet alapító elnökével, Korom Pállal beszélgettem, aki elmondta, hogy a szervezet kezdetben a sportra, túrázásra, beszélgetõs klubfoglalkozásokra törekvõ helyi csoport volt. Idõközben azonban a jellege is gyorsan változott, taglétszáma is növekedett. 1981-ben például tanulmányt készítettek a fiatalok helyzetérõl, ami miatt a KISZ-szel konfliktusba kerültek. A béke-klub jelképével, a Vega csillaggal azonban hamarosan megtalálta a helyét. A Korom mérnökházaspár pedig teljes erõbedobással szervezte és irányította a közösségfejlesztésre, segítõi tevékenységre igényes fiatalok foglalkozásait és képzéseit. 
A nyolcvanas évek második felében a szervezet országossá vált, ezernyolcszáz fõs tagságot számlál ma is. A rendszerváltás elõtti években azonban, különösen a KISZ bomlásával, az ifjúsági és diákönkormányzatok megalakulásában látták a korosztályi érdekképviselet lehetõségeit. Szentes polgármesterei ebben partnerséget nyújtottak, így jöhetett létre a “Szentesi Modell”. Ennek a modellnek egyedülálló jellemzõje az, hogy a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (a SZIDÖK) a felnõtt önkormányzat SZMSZ-ében önálló fejezetként szerepel.
A SZIDÖK mûködésének megalapozására elsõként a Városi Diák Pincét és a Magyartési Tábor Központot hozták létre, illetve a “TÖRÕDÉS” Alapítványt. 1986-ban jött létre a Szentesi Gyermek és Ifjúsági Kerekasztal, amely megszervezte az idén tízéves SZIDÖK elsõ megválasztását. A SZIDÖK, mint  városi ifjúsági tanács, a fiatalok demokratikus joggyakorlásának, érdekképviseletének fóruma. Mivel Európában egyedülálló és példaértékû tevékenységrõl van szó, a francia partnereik keresztelték el ezt a gyakorlatot “Szentesi modell”-nek.
Mára azonban e modell is reformokra szorul, állapítjuk meg Korom Pállal, hiszen módosul például a Gyermekvédelmi Törvény. Változnak a fiatalok igényei, jelentõsen módosult értékrendjük. A szabadidõs kortárs segítés különösen felértékelõdik, mivel az iskolák a tanórákon kívüli szabadidõ szervezésében nem vállalhatnak részt és a szívük joga, hogy mûködtetik e a diákönkormányzatot. Az iskola azonban, ahol a legtöbb idõt töltik, ezidõtájt jobban hat a diákokra, mint a szülõi háttér. Fontos volna tehát, hogy az iskolai demokrácia jól mûködjön, és továbbra is erõs diákönkormányzatokban érvényesíthessék a tanulók valós érdekeiket, demokratikus jogaikat az iskolán belül és kívül.

Kortárs ifjúságsegítő foglalkozás a diákpincében.jpg 

A VE-GA égisze alatt tavaly is több száz fiatal táborozott Magyartésen, és különféle nemzetközi táborokban. Véleményt formálnak ilyen alkalmakkor például arról is, hogy mi tévõk legyenek a fiatalok, ha 23 óra után el kell hagyniuk a szórakozóhelyeket, hogyan gyõzzék meg társaikat, hogy az éjszakai élet kísértéseit jobb elkerülni?
Az ifjúsági táborok komoly pénzbe kerülnek, joggal merül fel a kérdés, még ha a helyiségek adottak is, hogyan oldja meg ezt a VE-GA?
– Egyéni költségvállalási rendszert mûködtetünk, – említi Korom Pál. – A tagok átlagban ötezer forintos hozzájárulást fizetnek éves szinten, ezen összegek adják a szervezet mûködésének alapját. Az utóbbi öt évben Szentesen mintegy 15 millió forintból tudtunk programokat szervezni, és önkénteseink 800 ezer forint értékû önkéntes munkát végeztek.
A jövõrõl az elnök így vélekedik:
– A tizen-huszonévesek jövõképe tragikus. Egyszerûbb, nyíltabb, életszerûbb felmérésekkel, és az eredményekre épülõ képzésekkel azt kell szolgálnunk, hogy a fiataljaink munkahelyekhez juthassanak. Ezt eddig sikerült elérni. Bõvítjük és építjük nemzetközi kapcsolatainkat, amelyek francia, német, lengyel, szerb és erdélyi közösségekkel aktívak. A tevékenységünk hatékonyságát nonformális ifjúsági kezdeményezések bevonásával is bõvíteni kívánjuk. Arra is már most gondolunk, hogy néhány éven belül át szeretnénk adni a stafétabotot. A megfelelõ utódok megtalálása sem kis feladat, – nyugtázza végül Korom Pál, a VE-GA elnöke.

Dömsödi Teréz

A ROVAT AZ NCA ÖNSZERVEZŐDÉS SZAKMAI ÉS TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉS KOLLÉGIUMA TÁMOGATÁSÁVAL JÖTT LÉTRE.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.