Táplálkozástan – II. A beöntés használatáról

Illusztráció.jpgA belek tisztítása érdekében a gyakorlat szerint a beöntési procedúrát nem mindenki csinálja szívesen. Ez a módszer segíti a vastagbélben összegyûlt mérgezõ anyagoktól való megszabadulást. Igaz, csak akkor hatásos, ha a pontos módszerrel alkalmazzák.

Sok embernek ez a béltisztítási forma kellemetlen, de a vastagbélben cipelni az összegyûlt, sok kilogrammot kitevõ, rothadó bélsárkövet, amelynek bûzéhez semmi sem hasonlítható, szintén nem kellemes. Sok a kifogás, ennek ellenére súlyos betegségek esetén, vagy mûtét elõtti idõszakban beleegyeznek a beöntés alkalmazásába.
Mielõtt azonban bármilyen tisztítókúrába belevágunk, tudatosítanunk kell önmagunkkal, hogy meg kell szabadulnunk betegségeink egyik fõ okozójától. Egyben szigorúan be kell tartani a kúra elõírásait.
Aki a beöntést vállalja, tudnia kell, hogy a vastagbél térfogata kb. 3,5 liter. A beöntéssel járó kellemetlen érzés kezdetben székelési ingerrel, majd görcsökkel jár, amelyek egy idõ után megszûnnek. A beöntõ langyos vízhez feltétlenül adjunk három evõkanál citromlevet, vagy almaecetet. Ez azért szükséges, mert a bomlás, erjedés, rothadás általában enyhén lúgos közegben  zajlik. A savanyú oldat fékezi, megállítja ezeket a folyamatokat, gátolja a patogén mikrobák szaporodását és stimulálja a hasznos mikroflóra élettevékenységét.
Lazítsuk el magunkat, mélyen lélegezzünk nyitott szájjal, így a rekeszizmot is mûködésbe hozzuk. A teljes béltisztítás után  (többszöri beöntés) eltakarítottuk a bélsárkövet, a rothadást és a penészt, az erjedés termékeit. A belek a megemésztett ételekbõl az új sejtek felépítéséhez tiszta anyagokat vesznek fel. Megszûnt a salakanyagok, rákkeltõ antigének és toxikus anyagok beáramlása. Tisztul a vérünk és a szerveink táplálása hirtelen javul. A tiszta vér elkezdi kimosni a szerveinkbõl az oda szállított és lerakódott ártalmas anyagok torlaszait. A szervezet eddigi energiáját az önmérgezés (intoxikáció) elleni harcra használja fel. Fokozatosan a helyükre kerülnek a vastagbél által kimozdított szervek, normálissá válik a mûködés.
A tiszta belet munkára kell fogni az életfontosságú funkciók teljesítéséért. Meg kell tanítani a táplálék továbbítására, eredeti természetes formájának újbóli kialakítására. Nem rég még kitágult, megnyúlt, gyengén mûködõ vastagbelünk most végre tiszta, új életet kezdhet.
A béltisztításnak persze több féle módja lehetséges, pl. tisztító, méregtelenítõ teák, rostban, magvakban gazdag étrend, léböjt, rizskúra, gyümölcsnap, stb. De egyrõl ne feledkezzünk meg, bármilyen tisztítókúrát választunk: csak tapasztalt szakember segítségét kérjük, mert a nagy tisztításért nagy árat fizethetünk.

Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.