Civilek nem csak civil ügyei – Fókuszban az ifjúság

Alakuláskor.jpgEbben a hónapban arra mutatunk példákat, milyen programokat szánnak civil szervezetek a fiatal generációk számára annak érdekében, hogy szabadidejüket jól hasznosítva, tartalmasan tölthessék.

A téma azért is különösen aktuális, mivel Szentes Város Önkormányzata hamarosan újra tárgyalja az ifjúsági koncepciót. Városunkban is olyan aktuális kihívásokra kell választ adni, mint az élvezeti szerek egyre rohamosabb terjedése, vagy a fiatalok körében is fokozódó erõszak. Talán sikerül a most írtakkal is az érintett korosztályokat pozitív cselekvésre ösztönözni.

Cserkésznek lenni…

A Gilicze László Emlékalapítvány a Felsõpártért elnevezésû közhasznú civil szervezet 2000. március 1-én alakult. Gilicze Andrásné projektvezetõ érdeklõdésünkre elmondta, hogy vállalásuk a fiatalok cserkész nevelése, programjaik támogatása országhatáron innen és túl.
A Református Egyház keretein belül alapítványuk a felsõpárti templom orgonájának felújítása érdekében eredményes gyûjtõkampányt folytatott, hiszen 2 millió forintból a felújítás nem régiben megvalósulhatott. Ugyanakkor a rászoruló emberek lelki és anyagi támasza is kívánnak lenni. Ennek érdekében idõsek otthonát szerettek volna a Felsõpárton. Kétszer pályáztak, de eredménytelenül. Mára a beruházás a Nagytemplomi Egyházközség pályázata alapján a városközpontban valósult meg. Alkalmazkodva azonban a körülményekhez õsztõl szakembereikkel beindítják a házi gondozást.

Csíkmadarason.jpg

A helyi cserkész életrõl bõvebben is beszélgettünk. Erzsike elmondta, hogy rendszeresen szerveznek ifi és családi táborokat. Beszerezték hozzá a szükséges felszerelési tárgyakat is, mint pl. 40 fõ elhelyezésére alkalmas sátrat, sörpadokat, hálózsákokat, az étkezéshez, tálaláshoz edényeket. A legjelentõsebb tervük, hogy a fiataloknak megfelelõ közösségi teret alakíthassanak ki, most ezért szeretnének pályázni. Erzsike meggyõzõdése, hogy a fiatalokat értelmes programokkal lehet a szabadidõ hasznos eltöltésére motiválni. A táborokban elméleti és gyakorlati feladatokat kapnak, korosztályuknak megfelelõen.
Érdekes, hogy a cserkészek három korosztály szerint tevékenykednek. 10 éves korig kiscserkészrõl, majd 16 éves koráig cserkészrõl beszélünk, és a felnõttek az ún. rover korosztályba tartoznak. Egy cserkész 13 éves korától lehet õrsvezetõ, ám ezt komoly képzés elõzi meg. Megtanulnak pl. vízbõl, vagy bármely helyzetbõl életet menteni. Hogy állandóan legyenek feladataik, és tudjanak toleranciát tanúsítani társaikkal szemben. Az „Angyalkázás” nevû játék pl. az egymásra figyelésre neveli õket. Karácsony Sándor, hajdani cserkész vezetõ nyomdokain haladva, valós értékeket követve tisztelettudó, szorgalmas, becsületes felnõttekké válhatnak. 

Madéfalván.jpg 

Arra a kérdésre, hogy ki lehet cserkész, Erzsike így válaszolt:
– Bárki, bármikor jelentkezhet, ha magára nézve elfogadja a cserkészek tíz pontját. A megfelelõ képzés után 1 év múlva fogadalmat tehet és jogosulttá válik a nyakkendõ viselésére.  
Április 26-án rendezik meg Szentesen az ifjúsági ház környékén, és a ligetben a Becserkészõ napot. A rendezvényre Csongrád és Békés megye területérõl is érkeznek delegáltak, akik elméleti vetélkedõn és közös szabadtéri játékokban vesznek részt. A rendezvényen szívesen látják az érdeklõdõket.
Székhelyükön e-Magyarország Pont is üzemel, – tudtuk meg, ezért nagy elõnyt élveznek a környéken élõ fiatalok. Három számítógép áll rendelkezésükre a napi munkához és az internetezéshez.
Nemzetközi kapcsolataikról szólva Giliczéné Erzsike elmondta, hogy vajdasági és hollandiai fiatalokkal mûködnek rendszeresen együtt. A Schirchasj holland együttes rendszeresen fellép Szentesen, és az alapítványuk ifjúsági zenekara is készül, hogy kiérdemelje a bemutatkozás lehetõségét itthon és külföldön. Felvették továbbá a kapcsolatot a németországi testvérváros, St. Augustin cserkészeivel, s ezen a nyáron közösen táboroznak Közép-Hután.
(dt.)

Tábori_túrázás.jpg

Becserkészőtábor_Szentes.jpg

Nemzeti_Civil_Alapprogram.jpgA “Mosolygós Hálózat” projekt az NCA Önszervezõdés Szakmai és Területi Együttmûködés Kollégiuma
támogatásával valósul meg.

Előzmény: www.varosivisszhang.hu/2008/02/28/mosolygos-halozat-civilek-nem-csak-civil-ugyei-latni-es-lattatni/

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.