Ülésezik a testület – Meddig ér a takaró?

kérdőjel.jpgSzentes Város Képviselõ-testülete február 22-én pénteken tartja nyílt soros ülését a Városháza dísztermében. A 14 órakor kezdõdõ ülés sok-sok napirendje között szerepel a város 2008 évi költségvetésének elfogadása is.

A költségvetés-tervezetbõl látszik, hogy az önkormányzat – fejlesztési vállalásai miatt – több mint 1 milliárdos fejlesztési hitellel számol az  idén. A jelentõs forráshiány a folyamatban lévõ nagyberuházások, mint pl. a Csongrádi úti Idõsek Integrált Szolgáltató Centruma, vagy a csapadék- és belvízrendszer korszerûsítési pályázat önrészébõl, s még számos kisebb beruházásból adódik. Nyilván, nagy vitát generál majd az eladósodás mértékének várható növekedése, s az az elképzelés, hogy a jövõ nagy fejlesztései, mint az ipari park infrastrukturális beruházásai, vagy a ligeti strand szolgáltatásainak bõvítése, fedett uszodával, kötvény kibocsátásával nyerjen biztosabb alapot.
Az önkormányzati intézmények mûködésében is várhatóak változások. Éppen ezért a mostani ülés foglalkozik a városi oktatási és közmûvelõdési intézmények infrastrukturális és technikai ellátottságával, valamint mûködésük és gazdálkodásuk áttekintésével. A tervek között szerepel a Köztársaság úti és az Apponyi téri óvoda esetleges bekapcsolása a távfûtés rendszerébe, amennyiben a megtakarítást a felmérések igazolják. A gyermeklétszám csökkenése további öszszevonásokat alapozhat meg, derül ki az anyagból.
A kultúra és közmûvelõdés területén egyetlen közös igazgató felügyelné a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központot, a Mûvelõdési és Ifjúsági Házat, a Galériát és az Õze Lajos Filmszínházat. Az összevonást követõen a Szentesi Mûvelõdési Központ Nonprofit Kft-t kívánják létrehozni, amelynek az ifjúsági ház adná a székhelyét akár már július elsejétõl.
De foglalkoznak majd a képviselõk a Kurca ügyével is. A vizsgálatot végzõ, és tanulmányt készítõ ATIKÖVIZIG javasolja, hogy a vízminõség javítása érdekében az érintettek, így az önkormányzat, a Vízgazdálkodási Társulatok, a horgászegyesületek közösen teremtsék meg a feltételeket, és osszák meg egymás között a felmerülõ költségeket. Fel kell végre számolni a szennyezõ anyagok vízbe jutását, figyelmeztet a tanulmány. A friss víz utánpótlás mellett továbbá a víz felszínen úszó, oxigén dúsító szökõkutakat volna célszerû a városi belterületi szakaszon kialakítani.
Napirenden szerepel többek között az Alsórét Építési Szabályzata és Részletes Szabályozási Terve, mint rendelet módosítás is.

Egy hozzászólás “Ülésezik a testület – Meddig ér a takaró?” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Dr. Gyenes Ágota, a Lakásügyi Bizottság elnöke arról számolt be, hogy a bizottság részletesen áttekintette a lakbérhátralékosok helyzetét, ugyanis a hátralék összeg a városban meghaladta a 8 millió forintot.
    A bizottság öt pontban foglalta össze lépéseit. Egyrészt megvizsgálta, hogy az integrált szociális városrehabilitációravonatkozó pályázaton tud-e indulni az önkormányzat. Ám sajnos nem felel meg a kiírásnak. Csányiné dr. Bakró Nagy Vera vezetésével rendeletmódosítást készítenek elő, amely a nagycsaládosok számára kedvezőbb bérleti díjakat állapítana meg. A vízórával még nem rendelkező lakásoknál felszerelik a vízórát. Áttekintik továbbá az adósságkezelés rendszerét, a három hónapnál régebbi, és a 266 ezer forintot meghaladó tartozások esetében hozzálátnak az adósságrendezés feltételeinek tisztázásához. Felhívják továbbá a Városi Szolgáltató Kft. figyelmét a kintlévőség kezelésre, azaz törekedjen arra, hogy két hónapnál tovább ne gyarapodjanak az elmaradások.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.