Vállalkozói falu, és más fejlesztések terve Szentesen

Aktív_gazdaság_fórum_01.30.jpgSzentes önkormányzata pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Operatív Program ipari parkok infrastrukturális fejlesztésére vonatkozó kiírására. A pályázat lényegét, a vállalkozásokat érintő fejlesztéseket a közelmúltban ismertették a szakemberek a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban tartott 'Aktív gazdaság' elnevezésű fórumon.

A szentesi önkormányzat a Vállalkozók klubjával és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen rendezett fórumán Szirbik Imre polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki megerősítette: a városfejlesztés irányát továbbra is a biztos munkahelyek megteremtésésére kívánja alapozni a képviselő-testület.

Az északi övezet látványtervéből.jpg

Majd Bocskay István ipari park referens kapott szót, aki az Infrastruktúra fejlesztés az ipari parkban c. pályázatról szólva "Nagy utazásról' beszélt, amelyből a megérkezés az első komoly kikötőbe 2010-re várható. A fejlesztéssel a cél az életminőség folyamatos javítása településünkön, valamint a regionális szerepvállalás növekedése, – mondta. Nagy, közös kiemelt pont a versenyképesség és a humánerőforrás fejlesztés.

A_résztvevők_egy_csoportja.jpg

Bocskay István utalt a képviselő-testület november 30-án hozott döntésére, amikor három kiemelt prioritásban állapodtak meg a helyi gazdaságfejlesztést illetően. Az egyik – ismertette – a jövedelemszerző képesség javítása. Ezen belül külön három kategóriát határoztak meg, ezek a gazdaság, a sportturizmus, valamint a befektetés ösztönzés.

Kisvállalkozói_övezet_terve, első körben 20 vállalkozásra tervezik.jpg

A 128 hektáros Ipari parkot egyes szektoraira bontva beszélt a pályázat elemeiről. Vagyis a déli zóna innovációs övezetet, az északi vállalkozói falut, míg a keleti környezetvédelmi és energetikai beruházásokat kapna. Hangsúlyozta, hogy nagy adósságot törlesztenének az északi és déli zóna úthálózatának felújításával, ill. kibővítésével. Tanulmányterv készül ugyanakkor egy agrárszolgáltató központ kialakításához is. A vállalkozói falu azoknak a kisvállalkozásoknak adna működési bázist, amelyek tevékenységüknél fogva nem maradhatnak a belvárosban, vagy eddigi telephelyüket kinőtték.
A déli zóna a közepes vállalkozások bázisa, míg a keletiben az energia megtakarítást elérő (pl. biomassza erőmű) tevékenységek kerülnének.

A_résztvevők_másik_csoportja.jpg

Jelenleg három, az ipari parkban letelepedni kívánó céggel folytat az önkormányzat tárgyalásokat, hallhattuk a referenstől. Mivel a beruházás 50%-os esetleges támogatási arányához jó esetben ugyanennyi önrész szükséges, nagyon fontos, hogy a vállalkozások szívesen válasszák a szentesi Ipari parkot. Szirbik Imre polgármester a mintegy 250 millió forintos önrész fedezetét kötvény kibocsátásban látja, megtérülését pedig az építményadó bevétel-, és az iparűzési adó növekményből, több foglalkoztatott lévén a helyi szociális kiadások mérséklődésétől várja.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.