Mit jelent, ha egy iskola referencia intézmény?

December 17-én került sor a Kiss Bálint Református Általános Iskola projektzáró rendezvényére. TÁMOP pályázatuk lényege az volt, hogy referencia-intézményként működhessenek kistérségünkben. De mit is jelent mindez?

 Karikó-Tóth Tibor projektmenedzser, az iskola igazgatója elmondta, hogy mintegy másfél éve előminősítő eljáráson vettek részt, amelynek a volt a célja, hogy kiderüljön: megfelelnek-e azon szigorú szakmai elvárásoknak, rendelkeznek-e olyan informatikai háttérrel és eszközparkkal, hogy részt vehessenek a pályázaton. A lehetséges 21 pontból 20-at sikerült elérniük, ami szabad utat adott a pályázat benyújtásának.

Most azonban már arról érdemes beszélni, hol tartanak a nyertes pályázat után. A referencia intézmény egyik fontos ismérve, hogy a megszerzett tudást megossza, más oktatási intézmények számára is hozzáférhetővé tegye, szakmai értékeket közvetítsen és hozzájáruljon az intézményi sajátosságok feltárásához.

Ennek módjáról az igazgató azt mondta: még sok a kérdőjel, de további pályázatokhoz csatlakozva, újabb forrásokat próbálnak az ügy szolgálatába állítani, hogy az eddigi tapasztalatok, jó gyakorlatok átadása, az értékek megmutatása a szolgáltatási kosárban méltó módon legyen jelen.

A szakmai munkacsoport vezetője, Dimákné Sebők Veronika összegzésként a referencia- intézménnyé válásuk fő ismérveiről beszélt. Olyan módszerekről, minőségbiztosításról, szakmai továbbfejlesztésről, amelyeknek a megléte folyamatos továbbképzést igényelt a kollégáktól. 28 pedagógus vett részt a különféle képzésekben, egyszerre 15-en ismerkedtek pl. az infokommunikáció újdonságaival. Egyedi jó gyakorlatként meghonosították a gazdasági  ismeretek  tanítását, és Nagy Utazás címmel a tanulók a nemzetközi kapcsolatok jelentőségéről is hallhattak. Bevezették az ökoiskola programot is, hogy környezettudatosságra neveljék a gyerekeket.

A projekt 5 éves fenntartási ideje alatt tovább folytatódnak a képzések a kollégák számára, és igyekeznek bővíteni azon szolgáltatások körét, amelyekkel a térség iskoláinak munkáját segíthetik, és a diákok ismeretanyaga bővülhet.

A pályázaton nyert 3.998 ezer forint felhasználásáról Hódi József pénzügyi vezető számolt be.  Elmondta, hogy a képzéseken való részvételre költötték a legtöbbet, egyrészt a képzések költsége, másrészt a helyettesítő kollégák 97 órányi óradíja tette ki az összeg csaknem fele részét. A fennmaradó összeget eszközbeszerzésre, irodaszerekre, a nyilvánosságot szolgáló hirdetőtáblákra és a projektmenedzsment költségeire fordították.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.