Mojito bármixer és oktató

Lajsz_Andrással_Derekegyházán.jpgVidéki eseményre voltunk hivatalosak, ahol koktélokat is felszolgáltak. Mindenki nagyon dicsérte a készítõjét. Mi is kíváncsiak voltunk rá, hogy ki is az a fiatalember, aki  mindezt csinálja.

Kiderült, a szentesi ifj. Ludányi István, a mojito mixer iskola oktatója. Édesapja a Derekegyházi Vadászház üzemeltetõje. Az ünnepekre készülõdve beszélgettünk az igen elfoglalt mixerrel.
– Elég fiatalon, tizenhét évesen végeztem el az elsõ mixer tanfolyamot Szegeden, majd Budapesten. Öt-hat tanfolyam  után mertem azt mondani, hogy  tényleg ismerem a szakmát, és próbálok benne jól elhelyezkedni. Dolgoztam a fõvárosban, külföldön. Öt éve vagyok ebben a szakmában, – meséli. – Az elsõ dolgom az volt, hogy finom italt keverjek, és utána pörgessem az üvegeket. Jelenleg a fõiskolát végzem Budapesten, vendéglátó szakra járok.  Emellett  próbálok hétvégenként, ha kell hétköznap is, nagyobb rendezvényeken, partikon, bálo-kon dolgozni. Ha kell, vidékre is elmegyek.
Pisti már foglalt az ünnepekre, hiszen a derekegyházi vadászházban keveri a koktélokat. Szeretik, igénylik is, ha a céges bulit, családi rendezvényt feldobja egy koktél show-val.
– Az országos mojito bármixer iskola területi oktatója vagy, öt városban is tartod a mixer képzést. Milyen az érdeklõdés, és általában kik jelentkeznek a három hónapos tanfolyamokra?
– Egyre nagyobb az érdeklõdés. Általában vendéglátóhelyekrõl jelentkeznek a legtöbben, akik vendéglátó iskolát is végeztek. De jönnek úgy is, hogy hobbyból szeretnék ezt megtanulni, otthoni bulikban, baráti társaságnak kevergetni. Vannak olyanok, akik nagyon komolyan veszik a tanultakat, akik külföldi szállodákban, luxushajókon szeretnék csinálni nagy elhivatottsággal.
– Mibõl áll egy ilyen képzés?
– Elméleti és gyakorlati órákból. Közel hatvan-hetven koktéllal ismerkednek meg a hallgatók. Most egy új dolog, a haladó, illetve a flair tanfolyam tart, ami a “dobálózásról” szól.

Magyar_bajnokság_1.hely.jpg

– Eddig nem is beszéltünk a versenyekrõl.
– Az idõm jelenleg nem engedi, hogy minden versenyen részt vegyek, de amikor csak tudok, ott vagyok. Magyar ifjúsági bajnok voltam 2003-ban, míg egy évvel késõbb már felnõtt magyar bajnok lettem. Nemzetközi megmérettetésen, ún. mini Európa bajnokságról sikerült 2005-ben elhozni a második helyet.
– Ebben az évben a Magyar Gasztronómiai Szövetség és a Mojito Mixer iskolával Lajsz András mester bartenderrel közösösen „Keverjük meg az országot„ elnevezéssel három helyen  volt eddig ez a rood show Pécs, Derekegyház, Dunaújváros. A jövõ évben ennek a folytatását tervezzük. Az újabb mixer képzés legközelebb márciusban várható.
– Befejezésként megosztanál velünk egy koktél receptet, melyet gyorsan el tudunk készíteni az ünnepekre?
Bellini Szilveszterre. Összeturmixolt fél õszibarack kell hozzá (lehet befõtt is). 1 cl. õszibarack likõrt feltöltünk hûtött száraz pezsgõvel. A pezsgõs pohárba félig töltjük az õszibarackpürét, és ráöntjük a pezsgõt. Egészségükre a koktél. Kellemes karácsonyi ünnepeket és békés új évet kívánok mindenkinek, – mondta búcsúzóul.         
Dömsödi Mihály

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.