A legjobb konstrukciók a legügyfélbarátabb bankoktól – Mi “húzza” az ingatlan árát?

Az_iroda_bejárata.jpgAz idõ annyi, mint változás. Évekkel ezelõtt a SZE-NA HOUSE, mint betéti társaság a könnyûszerkezetes építkezésben vált fogalommá Szentesen. Az utóbbi hét évben azonban az ingatlanközvetítés és a hitelügyintézés lett a KFT-vé alakult vállalkozás fõ profilja.

A Kossuth utca 30/A. alatti bérház földszintjén könnyen megközelíthetõ módon hangulatos, szép, tágas irodában és tárgyalóval várja az ügyfeleket. Szeleczkeiné Nagy Éva ügyvezetõ igazgató mindig mosolygós. Halk zene szól, és keleties illatokat permetez a füstölõ.
     – Milyen „orvosság” adódik a számotokra ma, amikor az ingatlanpiac ennyire kiszámíthatatlan? – tudakoltam Évikétõl elsõként.
    – Az igazság az, hogy további profilokkal bõvítettük tevékenységünket, – mondta barátságosan és segítõkészen az ügyvezetõ asszony. – Hitelügyintézéssel is foglalkozunk, a három legügyfélbarátabb bank legkedvezõbb ajánlatait közvetítjük az igénylõknek. Ingatlanforgalmi értékbecslést végzünk egy helyi pénzintézetnek, továbbá örökség esetén a hagyatéki eljáráshoz is sokan kérik segítségünket az ingatlanok reális piaci forgalmi értékének meghatározásában. Elfogadják értékbecsléseinket a MÁK és a munkaügyi központ felé is, mivel rendelkezünk ún. lajstromszámmal. Decembertõl a weblapszerkesztés és videó digitalizálás is a profilunkhoz tartozik, hiszen sokan ráébredtek annak jelentõségére, hogy milyen fontos a világhálón is felvenni a versenyt a konkurenciával. Az internetes felhasználók, és ezzel együtt az interneten vásárlók száma folyamatosan nõ, – sorolta. – Talán már nincs messze az az idõ, amikor az emberek nagy része otthonról, a számítógép elõl fog vásárolni, tájékozódni a cégekrõl, azok ajánlatairól. Továbbá régi kazettáit vagy digitális felvételeit DVD lemezre is tudjuk rögzíteni. Ez szükséges lépés, hiszen a régi felvételek idõvel tönkremennek, még akkor is, ha nincs használva a kazetta. A digitális rögzítéssel egyszerûsödik a lejátszás és tárolás (kisebb helyen elfér egy DVD, gyors tekerés, menü stb.). Manapság már csak egy-két háztartásban van régi videomagnó, mindenütt felváltotta az otthoni házimozizást a DVD. Ezzel együtt gondolni kell az utókorra is, õk már lehet, hogy nem tudják majd, mit jelent a VHS kazetta, – fejtette ki részletesen Szeleczkeiné Nagy Évike.
    – Beszéljünk kicsit az ingatlanokról. Mi „húzza” nálunk leginkább le, vagy felfelé az árakat?
     – A nagy alapterületû, jó állagú, éppen ezért nagy értékû és magas fenntartási költségû ingatlanok jellemzõen nehezebben értékesíthetõek manapság. Ezeknek a vevõköre leginkább a nagyobb városokból ún. haza települni vágyók közül kerül ki, és õk többnyire készpénzzel rendelkeznek. Viszont számukra az is fontos szempont, hogy milyen az ingatlan környezete, értem itt a haszonállat tartással járó bûz- és zajhatást. Szentesen elmondható, hogy nincs azoknak az érdeke képviselve, akik nem tartanak jószágot, és õk nem is kívánnak nap mint nap együtt élni annak kellemetlen velejáróival. A város minden területén lehet ugyanis haszonállatot tartani, így ilyenkor nagyon nehéz felelõs ajánlatot tenni, – magyarázta Évike. – Bizony ez a tény is értékcsökkentõ lehet, – tette hozzá. Éppen ezért sokan a környezõ településeket célozzák meg vásárlás céljából. Pl. Szegváron az ügyfelektõl hallom, hogy sokkal szabályozottabbak a haszonállat tartás feltételei.

Szeleczkeiné_Nagy_Éva_irodájában.jpg

– Továbbá nincs meg Szentesen az az egészséges körforgás, ami beindítaná a vételt és eladást, mivel nem olcsó az építési telek. Nagyon kevés ház épül, az építési telkek ára a csillagos ég, a társasházban lakók számára szinte megfizethetetlenek, ugyanis az eladott lakás árából a telek megvásárlása után 1-2 millió készpénzzel még nem tudnak építkezni. Az utóbbi hetekben a bejelentett energia áremelkedés, és a tél együttes hatásaként a kis alapterületû, kicsi fenntartási költséggel járó lakások m2 ára megemelkedett. Ezért nem ritka, hogy a kis méretû, 36-46 m2 alapterületû használt lakások 180.000-200.000 Ft-os m2 áron kelnek el a város központi részein, – vázolta, majd így folytatta a cég ügyvezetõje:
      – Keresettek a felújított, jó állagú, vastag falazatú, kicsi rezsivel fenntartható vályogházak is. Ezek m2 ára is sok esetben meghaladja a 130.000 Ft-ot. Összegezve: az utóbbi idõben azt tapasztaltam, hogy vásárláskor az emberek több szempont alapján döntenek. Nem csak az számít, hogy tetszik-e a kiválasztott ingatlan, hanem megnézik annak környezetét, és a ház további fenntarthatósági költségeit is körültekintõen mérlegelik.                                                                                                                                                                                
    – Milyen tapasztalatokról tudsz beszámolni a hitelügyleteknél?
    – A legnépszerûbb nálunk a szabad felhasználású, ún. adósságrendezõ hitel. Felhasználható bármire, akár az összes személyi kölcsön és autóhitel kiváltására is. Az sem okoz problémát, ha a fedezetül felajánlott ingatlant jelzálog terheli. Sõt, sok esetben akkor is tudunk segíteni, ha APEH tartozása van az ügyfélnek, ill. az ingatlan tulajdonosa BAR listás. Sokféle megoldás kínálkozik még ilyenkor is, csak idõben kell minket megkeresni, és nem szabad megvárni, hogy az ingatlant végrehajtás terhelje. Kedvelt még az a lakásvásárlási hitel, amit milliónként 2800 Ft havi törlesztõ részlettõl lehet igényelni. Azonban mi a különbözõ fajta deviza hitelek kockázatairól is mindig teljes körûen tájékoztatjuk az igénylõinket. Tudunk olyan konstrukciókat ajánlani, amelyek bankokban nem érhetõek el, mivel akár két különbözõ bank legjobb hiteleit egy ügyletben ajánljuk fel az ügyfélnek, ha az õ problémájára ez jelenti a legmegfelelõbb megoldást, – mondotta. 
       Nagyon jó a benyújtott és a pozitív elbírálású ügyleteik aránya. Ez azt bizonyítja, hogy nagy tapasztalattal rendelkeznek. – Minket az ügyfelek mindig elérnek, irodánkban megtalálnak. Azt viszont soha nem fogom megérteni, hogy az emberek hogy merik úgy a hitelügyleteiket rábízni valakire, akinek nincs egy állandó irodája, és csak a telefonszámát ismerik, mivel csak egy telefonszámon hirdet. Rengeteg csalódott ember sorolta már el, hogy mennyire becsapták, anyagilag megkárosították.
     – Mit tanácsolsz, hogyan lehet kivédeni az ilyen eseteket?
      – Szerintem az ügyfelek többsége nem is tudja, hogy a hivataloson mûködõ hitelközvetítõk megtalálhatóak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján (http://www.pszaf.hu/) a hitelintézeti ügynökök listájában. Nem árt itt tájékozódni, mielõtt valakinek megbízást adnak hitelügyintézés céljából. Az is gyanús lehet, ha elõre fizetni kell a közvetítõnek, vagy ha max. 3 héten belül nem tud a megbízott közvetítõ semmilyen felvilágosítással szolgálni az általa benyújtott hitelügylet állásáról. Ilyenkor már meggondolandó, hogy vissza kell vonni a megbízást és keresni egy másik, megbízhatóbb közvetítõt.
     – Nálatok mennyi az az idõ, ami a kölcsönkérelem benyújtásától a kölcsön folyósításáig eltelik? – érdeklõdtünk tovább.
    – Három hét, de lehetõség van egyes esetekben gyorsított eljárásra is, – kaptuk a választ.
      A SZE-NA HOUSE Kft. honlapján, a http://www.szenahouse.hu/ -n az online elõzetes hitelbírálat nagyon közkedvelt szolgáltatás. Az érdeklõdõket e-mailben tájékoztatják, hogy tudnak-e segíteni a kölcsön felvételében. Ha igen, akkor természetesen személyes megbeszélésre van szükség az irodában, hogy fel tudják ajánlani számára a legkedvezõbb konstrukciót. Bõvebb felvilágosítás a 06-30/346-7980, 30/308-4616-os, ill. a 63/400-695 telefonszámon is kérhetõ. E-mail: szenahouse@vipmail.hu. Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben gazdag Boldog Újévet kívánnak minden eddigi és leendõ kedves ügyfelüknek.                      (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.