Gyógynövényeink (9.)

Cotinus_coggygria_Cserszömörce.jpgCserszömörce: Szömörcefa, cserzõfa, szumák. Cotinus coggygra Scop. (Rhus cotinus L.) A szömörcefélék családjába tartozó, a Bükk, a Mecsek, valamint a Bakony karsztos területein kisebb-nagyobb állományokban vadon termõ és termesztett, nagyobb cserje vagy fa.

A növény ipari bõrcserzõ anyagot, de sárga festékanyagot is ad. Fája régi népies kelmefestõszer volt, amely “magyar sárgafa” néven kereskedelemben is szerepelt. Levelei 5-8 cm hosszúak, széles oválisak, vagy fordított tojásdadok, ép szélûek, tompa csúcsúak, kopaszok, esetleg csak a fonákukon pelyhesedõk, õsszel megpirosodnak. Virágzata dús. A virágszirmok sárgák, a meddõ kocsányok 1-5 cm hosszúak, tollas szõreik lilásak vagy sárgák. Fõzetét belsõleg gyomor- és bélvérzés, valamint makacs bélhurut ellen használják. Külsõleg fogínysorvadás és torokbántalmak ellen öblögetõnek, vérzõ aranyér esetén pedig ülõfürdõnek alkalmazzák. Izzadó testrészeket is bekennek fõzetével. A következõ növény a:

ephedra_distachya_csikófark.jpg 

Csikófark: Ephedra vulgaris Rich. (Ephedra distachya L.) A csikófarkfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékén honos, nálunk sziklákon, homokos talajon szórványosan elõforduló, zsurlóformájú kétlaki alacsony cserje. Szára fél méter hosszúra is megnõ, heverõ vagy felemelkedõ, dúsan ágas, zöldesszürke színû. Ágai átellenesek, 1 mm vastagok. Levelei 1-2 mm hosszúak, alul rövid csõvé öszszenõttek. A porzós virágok rövid barkában állnak. Termése álbogyó, 6-7 mm hosszú gömbölyded, vörös színû, kora tavasszal virágzik. A gyógyszeripar a növény egész föld feletti részét feldolgozza. Teázásra nem használható, mert erõs hatású anyagokat (efedrin és pszeudoefedrin alkaloidákat) tartalmaz. A drogból elõállított efedrin-alkaloidával vérkeringési zavarok elleni gyógyszer készül.
Rideg Róbert
természetgyógyász-tanár
fitoterapeuta

Előzmény: www.varosivisszhang.hu/2007/11/26/gyogynovenyeink-8/

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.