1956 októberére emlékeztek Strasbourgban

Dobosné_Jutka_Strasbourgban.jpgOktóber 23-án dr. Dobos András és felesége, Judit asszony a németországi Strasbourgban járt, ahova többes minõségükben is meghívást kaptak.

A látogatás a közelmúltbani brüsszeli találkozó folytatásának tekinthetõ, annál is inkább, mert Dobos doktor szeptembertõl az MSZP Országos Választmány élelmiszerbiztonsági szakértõje.
A népszerû szentesi állatorvos büszkén mondja, hogy a megtiszteltetés az egész szakmának szól, nem véletlen ugyanis, hogy az élelmiszerbiztonság gerincét ez a szakterület adja.
Strasbourgba, az Európai Parlamentbe Judit asszonyt (képen), mint leendõ magyar háziaszszonyt hívták meg a házigazdák, András pedig ismét gondoskodott ígérete beteljesítésérõl. (Ebbõl is látszik, hogy nem politikai, hanem szakmai motivációk sarkallják.) Közel húsz kiló ízes magyar kolbász és sonka, bélyegzõkkel ellátott engedélyekkel együtt érkezett még a vendéglátók címére, ahogy azt eltervezte és ígérte. A finom magyar étek itt is pillanatok alatt elfogyva bizonyította, hogy milyen remek ízû.

Szabó_Sándor_tarogatóművész_az_ünnepségen.jpg 

András, aki a magyar élelmiszerek utazó nagykövetének tartja magát, azonban most még is inkább arról emlékezik meghatottan, milyen szép mûsorral tisztelegtek a vendéglátók 1956 emléke elõtt. Szabó Sándor kecskeméti tárogató mûvész a Himnusz, a Székely Himnusz és a Szép vagy , gyönyörû vagy Magyarország dallamaival bûvölte el a közönséget, és a házigazda szónokok méltóságteljes tisztelettel beszéltek a magyarországi korabeli eseményekrõl.
Persze, azért a szakmáról is volt mit megvitatniuk. Az EU-s alapelv, az áruk szabad áramlása gyakran került szóba, hol negatív, hol pozitív értelemben. A házaspár azonban egyértelmûen nyugtázta: az EU-s élelmiszerbiztonság nyomában sem jár a szigort illetõen a hazainak. S éppen a lazaság az, amit nem szabad hazánknak átvennie, mert minden enyhülés a szabályozásban azonnal minõségromláshoz vezet.
Azonban idehaza sem telnek eseménytelenül a mindennapok. Dr. Dobos Andrást november 15-ével a szaktárca államtitkára, dr. Gõgös Zoltán a minisztérium állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakértõjévé nevezte ki. Errõl András azt mondja, hosszas elõkészítõ folyamat elõzte meg, s a döntés mindkét részrõl kompromisszumok árán született. Végül sikerült olyan megoldást találni, aminek köszönhetõen Andrásnak nem kell szakítania Szentessel, és fõleg a családjával. Mint említi, e kettõ az, amit semmilyen megbízatás kedvéért nem szorítana háttérbe.
Adódott részünkrõl a kérdés, miben tér el az eddigi élelmiszerbiztonsági szakértõi tevékenysége az újtól.
– Célirányosabb szakértõi  megbizatásról van szó. Más hatóságokkal az egyeztetõ szerepem sokkal szerteágazóbb, szabadabb a mozgásterem és nem kötnek protokolláris feladatok, – vázolta.

Így továbbra is a lehetõ legtöbb idõt tölti városunkban,   számít a kisállattartók  bizalmára, akiknek megköszöni, hogy egész évben hozzá fordultak cicájuk, kutyusuk egészsége érdekében. A 06-30/357-4468-as telefonszámon áll a jövõben is rendelkezésükre.                                    (x) te.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.