Szentesi legyen az Év Fája

Szeptember 18-tól lehet szavazni a harmadik Év Fája verseny döntőseire

2012-ben harmadszor hirdette meg az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyt, melyre idén 60 fát neveztek közösségek, családok, magánszemélyek és különböző szervezetek. A nevezettekből 13 fát juttatott tovább a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije, amelyek közül a közönség nyilvános, online szavazással választhatja meg az Év Fáját.

A verseny külön kategóriája a „Hős Fa”: erre a címre olyan fák jelölését várták, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Idén először szakmai partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület, egy általa választott fát további különdíjban is részesít a döntősök közül.

A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség on-line szavazatai fogják eldönteni. A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szeptember 18-án indult, és november 2-án fejeződik be.

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. Idén 7 ország fái közül a hazai jelölt, a felsőmocsoládi öreg hárs lett a győztes több mint 11 ezer szavazattal!

Az Év Fája verseny döntősei:

  • Izbég hársfája – Szentendre, Pest megye.
  • Szigetvári Fűzfa – Baranya megye
  • Mese az alsóbogáti odvas fáról – Somogy megye
  • Budaörsi vadgesztenye – Pest megye
  • Dévaványai “Makkfa” – Békés megye
  • Budafoki Ősök Fája – Budapest
  • Kocsányos tölgy – Szentes, Csongrád megye
  • Az Öreg Hölgy – Cégénydányád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
  • Keleti platánfa az egri Termálfürdő területén – Heves megye
  • 350 éves körtefa – Balatonalmádi, Veszprém megye
  • Ezeréves fa – Nagyberény, Somogy megye
  • Hatos-tölgy – Kajárpéc, Győr-Moson-Sopron megye
  • Rákóczi – Tölgy  Becsvölgye – Zala megye

A nyertes fa a Magyar Faápolók Egyesületének köszönhetően egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepség keretében vehetnek majd át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

További Információ: Ökotárs Alapítvány – Sólyom Éva – solyom@okotars.hu – 411 3500 evfaja.okotars.hu

Az Európai Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A verseny a Cseh Állami Környezetvédelmi Alap, a Cseh Környezetvédelmi Minisztérium és az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi támogatásával jöhetett létre. A verseny magyarországi partnerei a Magyar Faápolók Egyesülete, az Országos Erdészeti Egyesület, a Fővárosi Növény- és Állatkert, a Civil Rádió és a Százszorkép Kiadó.

Az Év Fája mozgalmat 1996-ban elindító Országos Erdészeti Egyesület is részt vesz az Év Fája verseny lebonyolításában. Az Év Fája mozgalom célja, hogy a hazai erdők kevésbé ismert fafajait mind a szakmai, mind a nagyközönség számára bemutassa, közelebb hozza. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak az év fafajával. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fájával kapcsolatban. 2012-ben a hazai ligeterdők egyik legkorábban virágzó fafaja, a zselnicemeggy kerül a figyelem középpontjába. www.oee.hu

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül járul hozzá egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánja elérni.

Egy hozzászólás “Szentesi legyen az Év Fája” bejegyzésre

  1. Tamás Kata:

    AZ ÁLLÁS…

    … szeptember 24-én 23.45 órakor 1474 szavazattal a második helyen áll Olimpiai tölgyfánk a versenyben. Az egriek Keleti platánja vezet 409 szavazattal birtokolnak pillanatnyilag többet, mint mi. Érdemes volna behozni a lemaradást! Hajrá, Szentes!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.