Anjou-kori kincsek a Fekete házban

Károly_Róbert.jpg„Anjou-kori kincsek” címmel nyílik kiállítás a Csongrád Megyei Múzeumok történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban (Szeged, Somogyi u. 13.) szeptember 13-án, csütörtökön 19 óra 30 perckor.

A tárlat a Móra Ferenc Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Veszprémi Püspökség, illetve egy kiskunhalasi magángyűjtő anyagából áll össze. Az Ujszászi Róbert és Nagy Ádám, a megyei múzeum numizmatikusai által rendezett kiállításon több tízmilliós értékű Anjou-kicsekkel találkozhatnak az érdeklődők. A tárlaton Károly Róbert és Nagy Lajos korabeli okleveleken, pénzeken, kőmaradványokon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a XIV-XV. századi Magyarországot.

Károly Róbert trónra kerülésekor egy zűrzavaros ország királya lett. Hatalmának megszilárdítása után egyből a gazdaság helyreállításához látott hozzá. 1325-ben egy új, korszerű pénzrendszer alapjait rakta le. A kincstár feltöltése és az arany külföldre szivárgásának megállítása érdekében megtiltotta a patinás nemesfém külföldre vitelét, ami európai méretű hiányt okozott. Az arany-ezüst árarány felborult, az arany ára több mint tízszeresére ugrott. Mindez jól mutatja a magyar aranytermelés mértékét. Károly Róbert utóda, Nagy Lajos király Itáliai hadjáratai idején, 1343-1344-ben politikai hívek szerzése céljából közel kétmillió aranyforintot fizetett ki, ami az európai össz aranytermelés legalább másfél éves mennyiségének felelt meg – mondja a korszak pénztörténeti érdekességeiről Ujszászi Róbert, a tárlat társrendezője.

Nagy Lajos.jpgA megyei múzeum kiállításán eredeti Anjou-kori arany és ezüstpénzek is láthatóak lesznek. A numizmatikusok szerint a tárlat legérdekesebb darabjait azonban az úgynevezett szegedi kispénzek jelentik. A korabeli történeti forrásokban szegedi kispénzekként emlegetett fizetőeszközöket minden bizonnyal Károly Róbert uralkodása idején verték Szegeden. Mivel nevéből is következően a szegedi kispénzek valóban aprók, ezért a kiállításon a 83 darabos gyűjteményt kupacban állítják majd ki.            
A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás aktualitását az adja, hogy e napokban rendezik a Szegedi Egyetem szervezésében az Anjou-dinasztia országainak diplomáciájáról szóló nemzetközi konferenciát. Azért is a kiállítás megnyitó szokatlan időpontja (este fél nyolc), mert a tárlat megnyitója egyben része a konferencia rendezvényeinek.

Medgyesi Konstantin
sajtóreferens
Móra Ferenc Múzeum,
Csongrád Megyei Múzeumok
  

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.