Újabb adó – vállalkozóknak…

A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértõ rovata.

… kizárólag az egyszerûsítés és az adócsökkentés jegyében … Igaz, hogy most nem „adó” a neve, hanem „díj”, de mégiscsak elvonás és a költségvetés felé kell befizetni!

„Egyszerûsítés”: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2012. március 15-ével jött létre a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összevonásával abból a célból, hogy a nagy tradícióval rendelkezõ szakterületek erõsségeinek, és az átfogó élelmiszerlánc-biztonság adta lehetõségek összekapcsolásával még hatékonyabban tudja a hatóság a teljes élelmiszerlánc felügyeletet ellátni. 2012. április  30-án már hatályossá is tették az alábbi jogszabályt (fû alatt, úgy, hogy nehogy valaki tudjon róla  – abból a célból, hogy még több vállalkozást lehessen megbüntetni a kötelezettsége nem teljesítése miatt!) az ide vonatkozó befizetési és bevallási kötelezettségeket úgy, hogy már május 31-ig be is kell vallani és június 30-ig be is kell fizetni az összeget.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletrõl szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. §. alapján élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végzõ személyeknek és vállalkozásoknak 2012-tõl élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetni.
Mivel valóban nem tudott senki róla, így egy hónappal meghosszabbították a bevallási határidõt. (Valószínûsítem, hogy azok a vállalkozások, akik érintettek, nagyobbrészt még mindig nem tudnak errõl az új adóról.)
„Adócsökkentés”: a díj mértéke az érintett tevékenységbõl származó elõzõ évi nettó árbevétel, illetve magánszemély esetén a jövedelem 0,1%-a. Egyszerûsített bevallás és százalékos díj helyetti átalánydíj vonatkozik a kizárólag végsõ fogyasztó számára értékesítõ mikro-vállalkozásokra, amelyek évi húszezer forint összegû felügyeleti díjat kötelesek fizetni.
A kiszabható bírság legmagasabb összege akár százmillió forint is lehet, illetve az emberek vagy állatok széles körének egészségét károsító vagy veszélyeztetõ, továbbá a felhasználók széles körének jelentõs vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén kétmilliárd forint (nem elírás !!!!).
Vállalkozó barát politika: a kiszabható bírság akár kétmilliárd forint is lehet. Errõl ennyit.

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem, juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: katalin2012@invitel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-17-07.   (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.