A kertbarátok sohasem unatkoznak

A kiskertekben virágba borultak a gyümölcsfák. Sok helyen már elvetették a tavaszi magokat, melyek már kibújtak a földbõl. Megmetszették a szõlõt, és sorolhatnám az ilyenkor esedékes feladatokat. Mire a termés beérik, és éléskamrába kerül, még nagyon sok teendõ vár a kertészekre.

16 éve a szentesi Király István Kertbarát Kör elnöke dr. Horváth György.
– A kertbarát kört Király Pista bácsi 1970-ben alapította. Õ keresett meg engem 1978-ban, akkor a Kutatóállomáson dolgoztam, hogy tartsak néhány elõadást a paprika- és káposztafélékrõl. Annyira közel kerültünk egymáshoz, hogy meghívott a vezetõségbe, majd elnökhelyettes lettem mellette. Késõbb lemondott és a stafétabotot Gulyás Jánosnak adta át, aki sajnos nem sokáig vezette a közösséget, hiszen nagyon korán meghalt. Azóta vagyok én az elnök.
– Hogyan alakul a taglétszámuk, mennyien érdeklõdnek ma a kertmozgalom iránt a szentesiek?
– Némi változás történt, ezt hozzá kell tennem. Kezdetben elég sokan voltunk, száz felett volt a taglétszám. Gondoljunk vissza a 70-80-as évekre, akkor volt a nagy kert akció. Kiskerteket parcelláztak, adtak ki. Sokan ekkor kezdtek kertészkedni – emlékezett vissza.
Rengeteg problémával küzdöttek az emberek. Jöttek a kertbarát körbe, hogy mit hogyan kell csinálni.
– A változás a kertmozgalmon belül a rendszerváltás után történt. Magára hagyták a kerteket, most is látjuk a város környékén, bizony nagyon sok az elhanyagolt kert, és úgy néz ki, hogy nem is nagyon foglalkoznak már vele. Ennek megfelelõen a létszámunk is változott. Most 50-60 fõs a tagságunk.
Összejöveteleiken, amelyek leginkább a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban vannak, mivel foglalkoznak, milyen programokkal kívánják megnyerni a leendõ tagokat?
– Az összejöveteleinken nem csak szakmai kérdésekkel foglalkozunk, hiszen más dolgaink is vannak. Mindig megemlékezünk az aktuális nemzeti ünnepeinkrõl, amit nagyon fontosnak tartunk. Kerteket látogatunk. Kiváló a kapcsolatunk a díszfaiskolával, minden évben legalább egyszer megnézzük a dísznövényeket, gyümölcsfákat, cserjéket – említette, majd hozzátette:
– Évek óta testvérkapcsolatot ápolunk a vajdasági temerini baráti körrel. A nyár közepén az Illés-napi nagyrendezvényükre több autóbusszal szoktunk menni, ezt most is tervezzük. Kirándulunk Kistelekre is, az ottani kertbarátokat látogatjuk meg. Határainkon túl az idén Kárpátalját tûztük ki úti célul.
A kertbarát kör elnöke minden héten két-három naponta Csongrádon az Öregszõlõben teszi a dolgát, hogy minél jobb termés legyen, jó bor kerüljön a zsûri asztalára. Többször minõsíttette már a borát itthon és külföldön, amelyekért számos elismerést kapott.
– A csongrádi kertbarátokkal is nagyon jó a kapcsolatunk. Borkóstolókat szoktunk tartani. Mi, szentesiek a csongrádi borászokkal összemérjük tudásunkat, aztán nyerjen a jobbik.
Kép és szöveg:
Dömsödi Mihály

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.