Körkép a mezőgazdaságban – Eső és jószerecse kellene

A Pálmások Szövetsége tagjai közül többen a mezõgazdaságban dolgoznak már évtizedek óta. Õket kérdeztük a tavaszi munkák állásáról, az idei gazdasági év ígéretérõl, gondjaikról, örömeikrõl.

Az egész nemzetgazdaság számára meghatározó, hogyan teljesít a magyar mezõgazdaság. Ám az ágazat egyre nehezedõ létfelté-teleit több külsõ tényezõ, az idõjárás, az üzemanyag árak, felvásárlási árak, s még sorolhatnánk, mi minden befolyásolja. Minderrõl most bõvebben is hallottunk.
Borsos Zsigmond gazdaságában már elvégezték a tavaszi vetéseket. 60 hektáron napraforgó, 140 hektáron pedig kukorica teremhet majd, ha az idõjárás is partner lesz ebben.
Kérdésemre elmondta, hogy az õszi aszály komoly gondokat okozott, a területek jó részén elmaradt a szántás. Mélylazítást és elmunkálást végeztek helyette még a téli fagyok elõtt, ami persze nem olyan hatékonyságú, mint a szántás.
120 hektáron õszi búza, 60 hektár õszi árpa és 30 hektár konzervgyári borsó növekedését segítik a mostani esõk, ám a gazdálkodó hozzá tette, azért a májusi esõ aranyat ér. Nagyon fontos lenne, s reméli, lesz is. Véleménye szerint közepes csapadék intenzitás mellett már tarthatóak lennének a várt terméseredmények.
Arról is érdeklõdtem, hogyan érzékeli az üzemanyag árának folyamatos növekedését, erre Borsos Zsigmond így reagált:
– Az üzemanyag ára most már a teljes talajmûvelés költségének felét teszi ki. Az elmúlt évben azonban kiválóan sikerült értékesíteni a termést, s hogy ne legyen nagyobb gond, az ideinek is ugyanígy kellene teljesülnie.

Csernus-Lukács József õstermelõként folytat szántóföldi növénytermesztést. Az õszi árpa és búza vetés náluk is megszenvedte a  csapadékhiányt. Milliós nagyságrendû mûtrágyázás maradt hatástalan az éltetõ, idõben érkezõ csapadék elmaradása miatt. 80 hektáron gazdálkodik. A tavasziak közül a napraforgó vetését befejezte, azonban a kukorica még ezután kerül a termõföldbe – mondta.

Nagyon komoly hátrányokat okozott az idõjárás a Dél-KerTÉSZ-nél folyó, sok rétû munkák várható eredményében. Ledó Ferenc elnök arról tájékoztatott, hogy a gyümölcsösökben a kajszi- és õszibarack közel 90 százalékban elfagyott. A korai meggyfélék, cseresznye károsodása is megközelíti 60 százalékot. Az almásokban keletkezett károkat egy-két héten belül fogják látni és további nem várt költségeket ró a termelõkre a korai öntözés is.
Ennek ellenére a szezonális munkákkal jól haladnak. A fûtött fóliákból megtörtént a betakarítás, a hideg fóliákból a kínai kel, káposzta termést szüretelik. Folyamatosan történik a paradicsom és paprika palánták kiültetése a fóliákba, és most készítik elõ a talajt a szabadföldi palántáknak is.
Szólt továbbá arról, hogy a vízhiány hatásait gondos tápanyag utánpótlással és a növényvédelmi munkák szakszerû elvégzésével igyekeznek tompítani.

Összetettebbek a problémák a Terra-Coop csoport tevékenységében. Szarvas Pál ügyvezetõ igazgató arról számolt be, hogy a tavaszi szezonális vetések jó részével elkészültek, már csak a csemegekukorica esedékes májusban. Az õszi vetésekben azonban komoly károkat okozott az aszály, valamint az erõs téli fagyok. Emiatt újra kellett vetni a cukorrépa és a repcék jelentõs részét.
A gabonának való is el van maradva a növekedésben, azonban a mostani esõk éltetõ erejét további fejtrágyázással megerõsítik. Így most már élénkzöld és bokrosodik a búza. Nagyon fontos lenne azonban – mint említette a szakember – hogy ne legyen hirtelen nagyon meleg.
Ehhez az óriás gazdasághoz is tartozik gyümölcsös. Szarvas Pál azt mondta, hogy a fagykárok már a tél folyamán kezdõdtek, a nagy hideggel. A tavaszi virágzást megtizedelõ mostani fagy tovább rontott a helyzeten.
Említést tett arról, hogy most az õszi vetések gyomirtási munkálatait végzik. Nagy gondot fordítanak továbbá a növényápolásra, hogy megelõzzék a gomba betegségek kialakulását. Beszélt arról is, hogy az idei év nagy kihívása az öntözés, amit már idejekorán el kellett kezdeni. A cégcsoport esetében tetemes többletköltséget jelent a folyamatos korai öntözés.
Összeállította: D. T.

VÁROSUNKÉRT! NEM PÁRTOKÉRT!
VELÜNK! FÜGGETLENEKKEL!
PÁLMÁSOK SZÖVETSÉGE

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.