Aktuális növényvédelmi munkák – Védekezési felhívás

Az esősre forduló időjárás kedvező feltételeket teremt az almásokban a lisztharmat és a varasodás fellépésének. Mindkét gomba ellen jó hatásúak a difenokonazol, penkonazol, folpet + triadimenol, ditianon + piraklostrobin, trifloxistrobin, tiofanát-metil és tebukonazol hatóanyagú készítmények.  

Meggyfákon a monília károsítása várható. A rovarkártevők közül megkezdődött a lombosfa fehérmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. Eredményesen védekezhetünk ellenük kitinszintézis gátló készítményekkel (diflubenzuron, teflubenzuron, lufenuron, flufenoxuron).

Lombosfa fehérmoly rajzásmenete 2011-ben   

Keleti gyümölcsmoly rajzásmenete 2011-ben

Őszibarack ültetvényekben megjelentek a zöld őszibarack levéltetű kolóniái. Tüneteik levélcsavarodás és deformáció formájában jelennek meg.  Ellenük felszívódó hatású készítmények használata javasolt.

Az április első dekádjában az éjszakai fagyok következtében a kajszi, őszibarack, dió, cseresznye és meggyfák az egész megyében komoly fagykárt szenvedtek, a terméskötések csekélymértékűek lettek.     

Az almástermésűek tűzelhalását okozó Erwinia amylovora zárlati károsító, amely ellen minden termelőnek, kerttulajdonosnak, területhasználónak kötelező a védekezés. A csapadékos időjárás hatására a betegség megjelenésére lehet számítani, ami elsősorban az almástermésűeket, a körtét, almát, birset és naspolyát veszélyezteti, de a galagonyát és a berkenyét is fertőzheti. A vegyszeres védekezésre a kistermelők réztartalmú szereket (rézoxiklorid, rézhidroxid) használhatnak. Nagyon fontos most a virágzásban a betegség elleni védekezés, mivel eddigi tapasztalataink szerint hazánkban a virágfertőzés a legjelentősebb. Fertőzésveszély az időjárás melegedésekor várható, amikor a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 15 C fokot. Kérünk minden érintett termelőt a védekezés időbeni elvégzésére, ugyanis a megkésett védekezés már hatástalan.

Csongrád Megyei Kormányhivatal
Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága

Károsító Diagnosztikai Osztály

Összeállította: Búzás Ilona

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.