Átvágtak az autókereskedésben

Olvasói kérdés: Tesztautót vásároltam, a szerzõdést aláírtuk, de csak késõbb adták át az autót. Amikor átvettem, akkor már ráadásul dupla kilométer volt a kocsiban, az adásvételi szerzõdés idõpontjához képest, mit tehetek?

Ügyvédi válasz: Elõször is tisztázni kell, hogy az adásvételi szerzõdés aláírásakor, a személy- gépkocsi átadásának határideje mikorra volt megállapítva, és a kocsi paraméterei rögzítésre kerültek-e. Amennyiben nem határidõre kapta meg az autót, és a kilométeróra állása sem a rögzített számon áll, akkor joghátrányt kell elszenvednie a kereskedõnek. Általában napi kötbér kerül megállapításra késedelmes teljesítés esetére az adásvételi szerzõdésben, de egyéb szankciókat is maga után vonhat a kialakult helyzet. Végsõ esetben, érdekmúlás, valamint szerzõdésszegés címén el is állhat a szerzõdéstõl, így a vásárlástól.
Amennyiben ezt a megoldást választja, az elállással felmerülõ kárának megtérítését is követelheti, természetesen mindent bizonyítania kell. Amenynyiben nem tudnak szép szóval közös megoldást találni, (pl. árengedményt kér vagy hasonló állapotú gépkocsit) sajnos az ügyét peres eljárással tudja csak lezárni, a bíróságon végzõdhet az ügy. Lényeges eleme az ügynek, hogy az autó átíratást a hatóságoknál eszközölték-e, ki a tulajdonos. Mindenképpen az Ön érdekébe áll az átíratás.
Dr. Dömsödi József
ügyvéd

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.