Vajon milyen lesz az idei karácsony?

Karácsony közeledik, nagyon szeretjük ezt az ünnepet, mert nagyon mély érzelmek kötnek minket ehhez az ünnephez. Ezért a karácsony másként érint meg minket, mint a többi ünnep. A szeretet és a család ünnepének érezzük, a megváltó születését ünnepeljük. Milyen szép fogalmak! És nem utolsó sorban a fény ünnepe is, hiszen érezzük nap mint nap, hogy  a hosszantartó sötétséget fokozatosan váltja fel a fény, hosszabbodnak a napjaink, és talán jobban is érezzük ettõl magunkat.

Vágyunk arra, hogy szeretteinkkel együtt legyünk, és örömet szerezzünk egymásnak. Különösen a gyerekek részére akarunk nagyon örömet szerezni. Látni a csillogó szemüket, amikor a feldíszített karácsonyfa alatt megtalálják a nekik szánt ajándékokat.
Bárcsak ilyen idilli volna az idei karácsony! Képzelõdtem? Hiszen összekuszálódott körülöttünk minden. Eluralkodott  a gyûlölet. Vajon észrevesszük, hogy a társadalom mennyire szétszakadt? Hogy az anyagi javak többségét egy nagyon szûk réteg birtokolja? Hogy 3 millió mély szegénységben élõ ember él közöttünk? Elvették a munka becsületét, csak addig van szükség az emberre, amíg profitot termel? Hogy lehetõvé teszik a munkát mindaddig, míg a munkás ki nem hal belõle? Mindezt még meg is kell köszönni?
A középosztály talán a legvégletesebb, nekik van lehetõségük a felemelkedésre, de a lecsúszásra is a szegények sorába. Hogy mit jelent a mély szegénység? Nincs munka, mibõl lenne jövedelem. Általában 44 ezer forintból kell egy családnak megélnie. Nem jut mindennap kenyér, fõtt étel az asztalra. Mibõl fizesse a világítást, fûtést és egyéb dolgokat. Ezeknek az embereknek a létük van veszélyeztetve. Megalázottak, emberi méltóságuk elvették, nagyon sokan az utcára kerülnek. De nem kell az utcán élni már ahhoz, hogy fagyhalál áldozatává váljanak. A hideg télben a fûtetlen lakásban is utoléri õket.
A minap egy éjjel hajnal felé egy kocsi ment el a hátunk elõtt nagy zajjal, amire én felébredtem. Nem tudtam aludni, bekapcsoltam a televíziót. Budapesten három család kilakoltatása volt kitûzve. Amikor a végrehajtók megérkeztek az egyik családhoz, a férj kiugrott a negyedik emeleti lakásuk ablakán és szörnyethalt. A másik családhoz a televízió is kiment. Fiatal házaspár, a férj munkanélküli egy félév körüli gyermek ült anyja ölében. Kint van a végrehajtó, a rendõr, a bútorszállító kocsi, a televízió. De tiltakozók is vannak. A TV jelenléte és a tiltakozás eredményes volt, mert elmentek, nem hajtottak végre. Próbáljuk elképzelni, ha mégis, egy fiatal házaspár féléves gyermekkel a sötét, hideg éjszakában az utcán… 42 ezer forint volt a jövedelmük.
Erre eszembe jutott, mert szóba került az elõterjesztés, a képviselõk fizetésének 750 ezer forintra felemelése, hogy ne kelljen nekik “ügyeskedni”. Megint eszembe jutott a család és az öngyilkos férfi. Az eset november közepén történt. Talán a fiatal család megússza, mert kilakoltatási moratórium van érvényben december 1-tõl tavaszig.
Oda kellene figyelni egymásra, nem csak karácsonykor! Az a sok szörnyûség, ami körülöttünk van, nem fér bele egy írásba, hiszen ha nyitottak vagyunk, akkor látunk. Nem akartam a karácsony hangulatát elrontani, de legyen figyelemfelhívás minden jó akaratú embernek. Meghitt karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok.

Hegyaljai Valdemárné

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.