Kína a tehetségek országa

Közel nyolcezer kilométert utazott dr. Csíky László orvos szobrászunk, ekkora távolságra van ugyanis városunktól a kínai Changchun. Azért ment oda, hogy ott is megformázza a Táncoló székely  alakját.

A két méter tíz  centis alkotást gondosan el is készítette egy most épülõ high-tech negyed szoborparkja  számára. Százhatod magával két hónapon át keményen dolgozott. Ki-ki, a világ minden ponjáról érkezett kiváló szobrászok közül, vitte a maga egyediségét, és a szakmai zsûri által elõzetesen kiválasztott mûvén munkálkodhatott. 

– Változott-e Kína ezen fele, az itt élõk helyzete, amióta legutóbb ott járt?
– Ha arra gondol, hogy a gazdasági válság érezteti-e ott is a hatását, nos igen. Changchun nyolcmillió lakosú nagyváros, elképesztõ fejlõdésen ment keresztül az elmúlt évek során. Mégis az az érzése az embernek, hogy ez csak a felszín. Az egyszerû emberek, a több százezres  falusi lakosság viszont nyomorban él. Apró kis parcelláikon vagy az erkélyeken termelnek maguknak zöldségeket és a közeli tó vizébõl horgásszák nap nap után a számukra fogyasztható élõlényeket. A közlekedés a nagy távolságok miatt nagyon költséges. Saját autót csak kevesen tartanak.

 
Hogyan fogadták a már kész Táncoló székelyt?
– Nagyon magasra értékelték a munkámat. A kínaiak egyébként is megbecsülik, valósággal tenyerükön hordozzák a tehetségeiket. Sokat érzékelhettünk ebbõl mi, távoli országokból érkezett szobrászok. A miniszterük a munkám alapján kiválasztott arra, hogy eltölthettem néhány napot a világhírû keramikusok között is, bekapcsolódva a munkájukba. Nagyon sokat jelentett ez nekem. 

– Persze, most is kibújt a szög a zsákból, vagyis a karikatúra az agyagból…
– Hogyne! Öt kedves barátom és kollégám portréját készítetem el, további harminc karikatúra pedig rajz formájában várja, hogy az újabb könyvem “alapanyaga” legyen. A szoborpark területén található a Jilin múzeum a világ legnagyobb Afrika gyûjteményével, s amelyben a térség maketten is látható. Négy szobrot kértek tõlem azzal, hogy minden évben várnak legalább egy újabbat. Sõt meghívást kaptam a következõ rendezvényre is. Azonban a terveim hosszúságát mérem már a rövidülõ idõhöz… 

Putyin, Obama és más neves személyiségek “görbe tükre” most is nagy adag figyelmet hozott a szentesi szobrásznak. Egyéniség volt a sok más egyéniség között, és szentesi, a maga szerény álmaival egy gigantikus álomvilágban. Ez  Changchun.
  D. T.

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.