Rákóczi vetélkedő Szentesen

Középiskolások küzdöttek egymással a Rákóczi vetélkedőn, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szervezésében október 18-án, Szentesen.

A Műszaki Ezred csapatversenyt hirdetett az önként jelentkező középiskolás diákok számára. A Rákóczi szabadságharc bukásának 300. évfordulója, valamint az alakulat névadója szinte magától adta a témát: Rákóczi és kora. A felhívásokat az ezred eljuttatta a szentesi és csongrádi középiskolák számára. Jelentkezni a vetélkedőre egy elkészített esszé leadásával lehetett, mely a Rákóczi szabadságharcról, a kor egy történelmi személyéről, vagy egy kiemelt eseményéről kellett szóljon. A pályamunkák elbírálása eredményeként, a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola és a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola csapata nyerte el a versenyzés jogát.

A katonai alakulat a diákok számára a felkészülés elősegítéséhez tárlatvezetéssel egybekötött látogatást szervezett a csapat múzeumába. Az ehhez kapcsolódó kérdések megválaszolásához a figyelmes hallgatók itt hozzájutottak a szükséges ismeretekhez. Ekkor kézhez kapták a javasolt szakirodalmak jegyzékét is. A felkészítő tanáraik segítségével összegezhették ismereteiket a versenyhez.

Elérkezett a nagy nap. A lelkes diák csapatokat Varga István mk. alezredes, az ezred parancsnokhelyettese köszöntötte, és buzdította őket a küzdelemre. A vetélkedő kilenc témakör köré csoportosult: Totó, Ki mondta?, Regélő várak, városok, Film kvíz, Ki kicsoda a kuruc korban?, Keresztrejtvény, Hol volt, hol nem volt, Nagyenyedi 2 fűzfa, Igaz/hamis a csapatmúzeumról. A csapatok lázas tanácskozások közepette vitatták meg a válaszokat. Nem lehetett sokat töprengeni, hiszen a kérdések mellett a stopperóra által kiszabott idővel is meg kellet küzdeniük. A csapatok azonban sikeresen vették az akadályokat, és örömmel jelezték egy-egy feladat sikeres befejezését.

 

Az idő letelt, a verseny véget ért. Nagy izgalommal várták a zsűri értékelését, mely meghozta a végeredményt. A versenyzőknek Nyers József mk. ezredes, az alakulat parancsnoka adta át az eredményekért járó serlegeket és jutalmakat. Első helyezést ért el a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola csapata, második helyezett lett a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola csapata, és harmadik helyezést ért el a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola csapata.

Egy jó hangulatú, vidám délelőttöt töltöttek a diákok a laktanyában. Megérte a felkészülésre szánt energia, hiszen meg lett az eredménye. Örömmel adták kézről-kézre a serleget, melyet büszkén mutathatnak az iskolában a tanáraiknak, diáktársaiknak. Jövőre, ha lesz ilyen vetélkedő, újra itt leszünk – búcsúztak mosollyal az arcukon a katonáktól.

Kép és szöveg: Juhász László szds.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.