Enni, vagy sem…

Indiai étel.jpgÉletünk során számos olyan (sérülés, trauma, stb.) ér minket, melyek legtöbbje kisebb-nagyobb nyomot hagy maga után.

Így az újév kezdetén hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. Például a vendéglátót meg ne sértsük a zsírban gazdag étel miatt, vagy ilyenek a délutáni sznekkek, amelyek cukorban gazdag, nagyon magas kalóriatartalmú ételek. Így kialakulhat a  rendellenes étkezés szokása, ami a szénhidrátokban és  zsírokban gazdag ételek fogyasztását jelenti.
A délutáni és esti evés  elhízáshoz vezet, ezen keresztül szív- és érrendszeri betegségek, magasvérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség hajlam vagy köszvény alakulhat ki. Ha a szerotinszint valamilyen okból lecsökken, éhségérzet lép fel, amit a szénhidrát fogyasztása megszüntet.
A sznekkek 30-40% szénhidrátot tartalmaznak. Esszük a finom falatokat és közben nem gondolunk a testünkre, szervezetünkre. Táplálkozási szokásainkat, életmódunkat számos tényezõ befolyásolja, pl: függhet a jövedelemtõl. Megfigyelhetjük vásárláskor, a magasabb jövedelmû réteg több és jobb húsokat vásárol (pl. marha, borjú, sertés, csirke, pulyka). A kis jövedelmûek olcsóbb terméket keresnek. Az egyes húsok zsírtartalma 2-40% között változik. A nagy zsírtartalmúak fogyasztása nagy energiatartalmuk következtében növelik az elhízás veszélyét, a vérzsírok szintjét, fokozzák az érelmeszesedés, az infarktus kockázatát.
A sovány húsoknak nincs vérzsírszint emelõ hatása. Zsírszegény sertés-, marhahús áll széles választékban a fogyasztók rendelkezésére, mint pl. sertéstarja, dagadó, karajszelet, vagy a marha fartõ, fehérpecsenye, lapocka, vesepecsenye, ilyen a csirkemell, comb bõr nélkül, pulyka alsó-, felsõcomb, mell bõr nélkül.
A szervezetben a vas és B12 vitaminszükséglet hús nélkül nehezen pótolható. Fontos a változatos étrend. Hetente javasolt a hal vagy baromfi. Naponta együnk többször, de keveset. A szervezetünket valamennyi szükséges tápanyaggal ellátjuk, ha az ételeinket az élelmiszerek széles skálájából, az alapélelmiszer csoport mindegyikébõl válogattuk össze. A változatos étkezés vonatkozik az év összes napjára. Rendszeres gyümölcs, zöldfõzelékek, zöldségek fogyasztásával fenn tudjuk a szervezetünk szükségletét és egészséges mûködését tartani. Persze egy kis torna, testgyakorlás sem árt! Az új évben minden kedves olvasómnak betegségtõl mentes mindennapokat kívánok.              
Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.