Népszámlálás 2011.

2011. október elsejétõl október végéig Népszámlálás lesz Magyarországon. Az összeírást kérdezõ biztosok végzik, akik felkeresik a lakosságot.

Számos tekintetben fontos, hogy a lakosság számáról és egyes adatairól pontos képe legyen az országnak, és azon belül az egyes településeknek. A népszámlálásnak teljes körûnek kell lennie, akkor tekinthetõ hasznosnak és eredményesnek. Annak gyors és eredményes lebonyolítása érdekében kérjük a lakosságot, hogy a házszám, lépcsõház, emelet, ajtószám ingatlanokra történõ kihelyezésérõl, továbbá a címek postaládákon való feltüntetésérõl gondoskodni szíveskedjenek.
Pótösszeírás: 2011. november elsejétõl november nyolcig lesz. A számlálási biztosok a törvény által elõírt munkában közremûködnek, személyük tiszteletet, munkájuk pedig köszönetet érdemel.
Segítõ közremûködésüket elõre is köszönjük!

Közfoglalkoztatás

Foglalkoztatást helyettesítõ támogatás váltotta fel az eddigi bérpótló juttatást. A feltételek nem változtak, legalább 1 éves együttmûködés a munkaügyi központokkal vagy a munkanélküli segély kimerítése.
Fokozottabb figyelem fordul a családok szociális helyzetére is. A szeptember elseje után kötött szerzõdésekben szereplõ támogatás mértéke már nem minimálbér arányos, hanem a központilag meghatározott közfoglalkoztatási bérhez igazodik. Ez a szakképzetlenek esetében 57 ezer forint, a szakképzettek esetében 78 ezer forint havi támogatási alapot jelent, 8 órás foglalkoztatás esetén. A 8 órás közfoglalkoztatás aránya azonban kismértékû.
Szentes városa év eleji pályázat alapján 37 fõ nyolc órás és összesen 440 fõ 4 órás  foglalkoztatási lehetõséget nyert el. Az utóbbi szerzõdések 3, illetve 4 hónapos idõszakra szólhatnak, tehát negyedévenként 140-150 fõt érinthetnek. Az említett bérek bruttó támogatások és kifizetésük módja is változott, elsejétõl hetente történnek a részarányos kifizetések.

Gázártámogatás

Változás történt a gázár támogatás vonatkozásában. Mostantól az beépül a lakásfenntartási támogatás rendszerébe.
Az igénylõlapokat a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályán lehet kérni. A kérelem mellé be kell szerezni a hivatalos jövedelemigazolásokat és vagyon nyilatkozatot is, kell tenni. Hitelt érdemlõen kell igazolni az érintett lakás nagyságát, amelynek alapja lehet adás-vételi szerzõdés, tulajdoni lap vagy más okmány.
A támogatást azok a családok igényelhetik, akiknél az 1 fõre esõ jövedelem nem éri el a 71.250,- forintot. A támogatás mérlegelés után adható, tehát nem alanyi jogú. Az állami normatív támogatás 90%-os, és az önkormányzat 10%-ban járul ahhoz hozzá. Az önkormányzat a további helyi lehetõségekrõl szeptember 27. ülésén dönt.

Tantárgy Szentesen az elsõsegély

A szeptember elsejével megkezdõdött tanévben új tantárgy oktatására  került sor Szentesen. Az általános iskolák 8. osztályaiban és a Horváth Mihály Gimnáziumban, öszszesen 12 osztályban, heti 1 órában „Elsõsegélynyújtó ismereteket” oktatatnak.
Az új tantárgy bevezetésére az adott lehetõséget, hogy a képviselõ-testület júniusi ülésén 1.274.000,- forintot, a HPV elleni védõoltásra szánt keret megtakarításából, megszavazott a tanórák és a tankönyvek költségeire. A tantárgyat szakavatott tanárok, mentõtisztek tanítják.
Az összesen, mintegy 35 órában átadott ismeretek által javul a diákok egészségtudatos magatartása is.

Napközi térítési díjak

Úgynevezett napközbeni ellátást kérhetnek azon diákok szülei, ahol az egy fõre esõ családi nettó jövedelem nem éri el a 42.750,- forintot, ám egyedi esetekben van lehetõség ezen túlmenõ méltányosságra is. Az elérhetõ támogatás az étkeztetést segíti.
A kérelmeket az oktatási intézményekben lehet kérni és fontos, hogy azt az óvoda vagy iskola leigazolja. A kérelemmel és az ehhez csatolt jövedelemigazolással 2011. szeptember 20-ig a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályán kell jelentkezni. Azok, akik eddig a határidõig jelentkeznek, szeptember elsejéig viszszamenõlegesen, megkapják a térítési díjat. Az azt követõen jelentkezõk csak a következõ hónaptól kaphatnak térítést. A jövedelem igazolás része lehet a munkanélküli segély postai szelvénye, a családi pótlék, a GYED, a GYES kifizetésének igazolása.
Amennyiben semmilyen jövedelem nem létezne, akkor hivatalosan és a helyszínen nyilatkozni kell az alkalmi munkák nagyságáról vagy arról, hogy semmi jövedelemmel sem rendelkezik az adott családtag.

Szõke Lavina 2011

Szeptember 12-23. között, négy ország katonai alakulatainak részvételével, nemzetközi gyakorlatra kerül sor Szentesen. Ebben az idõszakban intenzív katonai mozgásokra lehet számítani, amely esetleges és idõszakos forgalomkorlátozásokkal is járhat.
Az úgynevezett végrehajtási szintér a tiszai gyakorlótér. Fontos, hogy a Honvédségi területen lévõ csónakokat a tulajdonosok jármûveikkel együtt szállítsák el. A közelben lévõ üdülõk tulajdonosaitól pedig megértést és türelmet kérnek a gyakorlat szervezõi

Csorba Gyula
médiareferens

2 hozzászólás “Népszámlálás 2011.” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    FELHÍVÁS

    Szentes Város Önkormányzata Képviselõ-testülete Szociális Bizottsága Köszönet-Oklevél alapításáról rendelkezett a szociális területen tevékenykedõ személyek munkájának elismerésére.
    Az oklevél adományozását kezdeményezheti a bizottság bármely tagja, az e területen mûködõ intézmény vezetõje, dolgozója, valamint karitatív szervezet, társadalmi szervezet.
    A javaslatot szeptember 30-ig kell a Szociálpolitikai Osztályhoz eljuttatni, amelynek tartalmaznia kell a személy, szervezet nevét, címét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését.
    A bizottság októberben, a soron következõ ülésén dönt arról, hogy mely személy vagy szervezet (egy évben legfeljebb öt) kaphatja meg az oklevelet, amely a “Szociális Munka” napján kerül átadásra.

  2. Dömsödi Teréz:

    NEM SZERVEZTEK GYŰJTÉST!

    A Dr. Bugyi István Kórház vezetőségéhez eljutott információk szerint szentesieket kerestek meg telefonon ismeretlen személyek azzal a céllal, hogy banki átutalással támogassák a Dr. Bugyi István Kórház Csecsemő Osztályát.
    A szentesi kórház megtette a szükséges bejelentést a hatóság felé és felhívja a lakosok figyelmét arra, hogy ilyen gyűjtésre senkit sem kért fel, támogatás kérését nem engedélyezte, ezért az ilyen irányú megkereséseket ne vegyék komolyan!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.