Pályázatunkra érkezett: A XXI. század biztonsági kihívásai diák szemmel

Krízs Olivér 10 éves Kárpátalja, Salánk_A Tisza.jpgA kezdetektől az évszázadok folyamán kedvenc bolygónkon, a Földön, az ide teremtett ember lassan felfedezte, milyen talentumokat kapott Istentől, milyen természeti kincsek veszik körül, s elkezdte ezt összehangolni.

Értelmünkkel már odáig jutottunk, hogy ma már mosógépek, kávéfőzők, mobiltelefonok, számítógépek teszik könyebbé mindennapi életünket. De azt is látnunk kell, hogy több százezer emberrel többen halnak meg napjainkban rákban, AIDS-ben, s több millió emberi élet pusztul el még születése előtt. Felmerül tehát a kérdés: biztonságos-e világunk?
Diákként ezerszer kerülök a suliba való utazás során olyan helyzetbe, amely akár halállal is végződhetne. Elég csak kitennem a lábam az utcára, s máris egy figyelmetlen, vagy éppen részeg sofőr miatt életveszélybe kerülhetek. Vagy vegyük csak a tömegközlekedést. Hányszor vagyok, vagyunk kitéve a tolvajok okozta veszélyeknek, amit mind önös érdek vezérel. Vagy hányszor kell attól tartanunk, hogy a vonaton egyedül utazva "belénk kötnek", s kész is a katasztrófa.

De nem csak az utakon érezthetjük a biztonság hiányát. Elég, ha az utcán sétálva belélegezzük a szmogot, ha nem megfelelően ellenőrzött élelmiszert vásárolunk, s már meg is van az esélyünk rá, hogy egy pár kellemetlen betegség kíséretében egy kórházi ágyon találjuk magunkat.
A fejlődés odáig vezetett, hogy fontos természeti kincseink kifogyóban vannak. De mi az, ami idáig vezetett?
Ma már ott tartunk, hogy senkit nem érdekel a másik ember, aki talán épp az utcán fekszik és segítségre lenne szüksége, s talán épp az én közömbösségem miatt fogja életét veszteni. Mert mindenki csak a pénzt, a gazdagságot hajhássza, mindenkit csak a saját érdekei, önös céljai vezetnek. Ezért tart ott a világunk, ahol. Vagy különben miért megy végbe napjainkban annyi magzatelhajtás, ahogy szép szóval neveztetik, amikor a meg nem született élet is élet, annak kiontása tehát bűn, hiszen azt írja a Biblia a 6-ik parancsolatban, hogy "Ne ölj!" E tények felsorolása után biztonságosnak aligha mondható világunkban egyre több a bűnözés, az embertelenség, s egyre több ember ontja ki saját életét. De miért?

Krízs Olivér dicséretben részesült.jpg

Ki az, aki ezt a kérdést úgy tudja megválaszolni, hogy az bármelyik ember számára megérthető és elfogadható legyen? A válasz igen egyszerű: bárki. Na de ennyire talán mégsem egyszerű. Bővíteném a választ: azt mondom, bárki, aki az Isten igéje szerint él. Mert nem minden embert érdekli csupán a pénz, csupán a földi dolgok. Van az Istennek itt a Földön választott népe, akiket Fia, az Úr Jézus Krisztius vére által mosott tisztára bűneiből. Mert mindnyájan bűnösök vagyunk, hisz Ádám és Éva vétke miatt minden ember bűnben született, melytől egyedül Jézus szabadíthat meg. Tudom, nehéz ezt elhinni így talán első hallásra, de nem lehetetlen.

Papp Dalma 10 éves Csongrád.jpg

Hogy miért vet véget annyi ember a saját életének? Hát azért, mert az ördög azt PARANCSOLJA neki. Mert bizony az Isten bukott angyala az, aki azzal tömi tele az emberek fejét, hogy nincs értelme az életnek, hogy engem senki sem szeret, hogy olyan csúnya vagyok… Pedig ezek közül az állítások közül semmi nem igaz. Hiszen Isten minden teremtménye egyedi és csodálatos. Nézzük csak meg a gyönyörű virágokat, fákat, szervezetünket, melyben minden olyan csodálatos pontossággal működik: s azt sem mondhatjuk, hogy minket senki nem szeret, hisz Isten úgy szeret mindenkit, hogy egyszülött Fiát adta értünk, hogy nekünk örök életünk legyen: az élet értelmét pedig Jézus követésében találhatjuk meg. Ami pedig igazán széppé tehet bármely embert, az a szeretet. Ha szereted Istent, akkor szereted az embereket, s ez olyan boldogságot ad neked, hogy azt mindenki látni fogja rajtad.

A 91. zsoltárban az van megírva, hogy: " Mert megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon, kézen fogva vezetnek téged, hogy meg ne üsd lábad a kőben.
"
Az Úr tehát vigyáz az övéire, akik hisznek Benne és a közelében vannak, s igyekeznek az Ő akarata szerint cselekedni.

Rocska Xénia 12 éves Berettyóújfalu II. hely.jpg

A diákot, az embert a XXI. században rengeteg baleset érheti. Bármikor felrobbanhat egy atomerőmű, törhet ki hurrikán, sodorhat el árvíz, csaphat agyon villám vagy éppen áram az informatika teremben. Összességében elmondhatjuk, hogy sehol sem lehetünk teljesen biztonságban, hiszen rá vagyunk utalva más emberek tudására, egymás szeszélyességére. Azt hiszem, azt kell mondanom, teljesen biztonságban csak akkor érezhetjük magunkat, ha rábízzuk életünket Istenre. S akkor biztosak lehetünk benne, hogy semmi olyan dolog nem történhet velünk, ami ne a javunkat szolgálná. Ha ezt elhisszük, akkor a világ leggazdagabb emberei közé sorolhatjuk magunkat.
Végül egy olyan ember szavaival szeretném zárni munkámat, aki által sokat tanultam az életről, a barátságról, a szeretetről, de a letöbbet arról, aki a legfontosabb az életemben: Istenről. "Ha van Jézusom, mindenem megvan, még ha semmim nincs is. Ha nincs Jézusom, nincs semmim, még ha az egész világ az enyém is lenne." Ha Jézus nincs ott a szívemben, szegény vagyok, még ha milliókat mondhatok is a magaménak. Hisz a gazdag ember állandó rettegésben él, aggódik a vagyona miatt, nem tud nyugodtan aludni sem. De aki már kinyitotta a szíve ajtaját az Úr Jézus előtt, annak nem kell azon aggódnia, mi lesz holnap, hisz az Úr gondoskodik az övéiről, akik elmondhatják magukról, hogy biztos helyük van a Mennyországban.

Mező Andrea 16 éves
Kárpátalja, Eszeny – Dícséret

Szabó Péter 10 éves Debrecen.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.