Gobelinvarró pályázat – eredményhirdetés teltházzal

A legfiatalabb palyazó.jpgA Szamosközi-házaspár a nyár folyamán hirdette meg az elsõ országos gobelinvarró pályázatát, amelyre két kategóriában elkészített Szamosközi-gobelinnel pályázhattak a varrók. Az ünnepélyes díjátadásra szombaton délután került sor a Hegedûs László Helyõrségi Klubban.

Száztizenhárom készítõ összesen százötvenöt gobelinnel pályázott. Lám, ilyen népszerûek a Szamosközi Antal festõmûvész képeirõl készült gobelinek. Nyílván a kézimunka szeretetén túl a sok értékes nyeremény is ösztönözte a pályázókat.
A díjátadással egybekötött kiállítást Szûcs Lajos alpolgármester nyitotta meg, hangot adva azon örömének, hogy  ez az alkalom nagyon sok látogatót elõször hozott el Szentesre. S, hogy a gobelin milyen régi foglalatosság, arról Bitó János gobelin-áruház vezetõtõl hallhattunk.  Az 1600-as években francia textilipari manufaktúrák adták a gépi technikát. S már négyszáznál is több színárnyalatot el tudtak különíteni. Kárpitok, faliképek használati tárgyak készültek. Majd a manufaktúrák megszûnésével vált a gobelin a kézmûipar remekévé. Ám sok híres festõ nem élhette meg, hogy mûvei gobelin formájában is elterjedjenek.
A zsûri festõmûvész-jogász tagja, Kun Edit különlegesnek nevezte az ötletet. A szépség isteni kifejezõdése a képességek és kitartás eme bizonyítékai, amelyek egy kortárs festõ  reprodukcióit teszik újabb mûvészeti értékké, – fejtette ki.

A varos egyik különdíjasa.jpg

A hat tagú zsûri pontozással döntött, amelynek szempontjai a szubjektív élmény mellett nagyon is objektív alapokon álltak, mint a varrástechnika pontossága és egyenletessége, vagy a festmények színvilágának követése, a kivitelezés esztétikája.
Szamosköziné Tünde a pályázókról szólva elmondta, hogy a hajdan férfiak által is kedvelt tevékenység igazolására egy férfi pályázó ezúttal is akadt. Teljesítményét különdíjjal jutalmazta a zsûri.  A legfiatalabb gobelinvarró 17 éves ifjú hölgy, aki szintén kapott ajándékot. Minden pályázó egy tûgobelinnel lett gazdagabb. A díjazottak és különdíjasok az oklevél mellett szép ajándékokat vihettek haza. Különdíjat adott át a szentesi önkormányzat s több vállalkozás. A tûgobelin kategóriában a fõdíjat, Szamosközi Antal “Liliomok” c. festményét Gulyás Ervinné kapta, aki Hartáról pályázott. Normál technikával készült gobelinjével különdíjas lett például a szegvári Hegedûs Imréné is, aki a Hunor Coop Rt. dolgozója. A kategória fõdíja, a mûvész “Este a tanyán” c. képe (felvételünkön) Ölveti Ildikó debreceni pályázóé lehetett az idén.

Díjátadás.jpg

Pályázat jövõre is lesz. Az ideinél korábban, már kora tavasszal kiírja azt a házaspár. E kézmûves tevékenység mesterei megízlelhetik, mit jelent, hogy egy öltés olyan, mint az élet. Ahogyan a pillanatok válnak sorsokká.
Kép és szöveg:  dite

Pillanatkép.jpg

Kun Edit a saját felajanlás festménnyel.jpg

Díjátadás1.jpg

Szamosközi Antal a Liliomok című képével.jpg

Ölveti Ildikó első díja.jpg

Megörökítődő pillanatok.jpg

Az egyetlen férfi gobelin készítő különdíja.jpg

Egy kiállítás ennyi emberrel.jpg

Sándor Imréné támogatóként kap ajándékot.jpg

A háziasszony is ajándékot kap.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.