Építők a múltból

Szentesi térrészlet 1950 táján.jpgIdõs emberek emlékeztek a múlt század közepén… “A harmincas években munkalehetõséget, jobb életet követeltünk, közterületeken is.

A MÉMOSZ, azaz Magyar Építõmunkások Országos Szövetsége Szakszervezet tagjaiként a szentesi Tyúk-piac téren jöttünk össze.”
A teret a Petõfi utca felõl a Fogoly, (ma buszállomáshoz vezetõ rész) Páva és a Sarkadi N. Antal (ma József Attila) utcából két útvonalon lehetett megközelíteni.
Gyûlésünket a rendfenntartók fegyveres, kardos õrei igyekeztek szétoszlatni. Bartus István kõmûves is ellenállt… Az I. világháborúban szerzett honvéd huszár tapasztalataival elkapta a ló zabláját, és lefektette a négylábút. Bartus István az ötvenes években az Állami Építõipar jeles szakembere volt. Tiszteltük, becsültük.
Kertész Ferenc kõmûves is résztvevõje volt a Tyúk-piac téri eseményeknek. “Végsõ Sándor, Kacziba Sándor kubikosokat, Berczeli János cipészt és engem letartóztattak.” – mesélte. “Õrizetben tartottak negyvennyolc óráig… Dunántúlon sikerült munkát kapnunk. Az évtized vége felé idehaza és Martfûn kezdõdtek építkezések… A tényeket 1977-ben sorolta… A történések résztvevõire tisztelettel emlékezve írtam soraimat.
Monológ: A Petõfi utca felõli Sarkadi utca 3, 5. számú házakat, a mögöttük lévõ családi otthont, és a mellette kialakított vendéglõt lebontották. Itt most a Szabadság tér házai állnak.                     
K. F.
Fotó illusztráció a szentesi Tarr László hagyatékából.

Szentesi térrészlet 1950 táján.jpg

Egy hozzászólás “Építők a múltból” bejegyzésre

  1. TF.:

    Megvallom először zavarba jöttem a kép láttán, aztán rájöttem: vízszintesen meg kell tükrözni a képet és máris helyrebillen Kossuth apánk szobra és egykor volt háttere is… 🙂

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.