Rákóczi emléktúra Szentesen

A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred névadójáról elnevezett kerékpáros emléktúra résztvevői érkeztek  július 07-én Szentesre, érintve a laktanyát is.

Hídvégi-Üstös Pál, a Kalandakadémia Sport-, Humanitárius-, Oktatási- és Környezetvédelmi Közhasznú Egyesület alelnöke a Rákóczi Szabadságharc végének 300. évfordulója alkalmából nemzetközi kerékpáros emléktúrát szervezett. Rodostóból kerékpárral elindulva végiglátogatja azokat a helyszíneket, amelyek II. Rákóczi Ferenchez és a Szabadságharchoz kötődnek, majd utolsó helyszínként megérkezik Tarpára. A hosszú úton elkíséri Takár Károly ultratáv sportoló Kárpátaljáról.

Kellemes napsütésben érkeztek meg a reggeli órákban Szentesre, ahol a város határán a Honvéd Rákóczi Sportegyesület képviselői várták, és kísérték végig a helyi útvonalon. Első állomásként a katonai alakulatot látogatták meg, mely a Szabadságharc vezérlő fejedelmének nevét viseli. Bartók Gábor alezredes törzsfőnök, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi szervezet vezetőjével, Móra Józseffel fogadta és köszöntötte a kerékpárosokat.

Móra úr kiemelte, 300 év elmúltával is szükséges megemlékezni azokról a történelmi eseményekről, személyekről, akik itt Közép-Európában egységet teremtettek és összefogták az embereket az akkor dúló önkény ellen.

A II. Rákóczi Ferenc emléktúra lényege az egységesség, amely a nemzetiségek együttes összetartozását jellemezte. Akiket a fejedelem összefogott egy zászló alatt, üzenet értékkel határozzák meg a jövőképünket. A 3400 kilométeres túrán Rodostóból 8 darab platánfát hoztak, és megemlékezésül a Szabadságharc fontosabb, fellángolt helyszínein ültetik el azokat – mondta Hídvégi-Üstös Pál. Ezt követően megkoszorúzták a Szabadságharc egyik hadvezérének, Esze Tamásnak a laktanya udvarán elhelyezett mellszobrát. 

Ezt követően a városban megkoszorúzták még a Rákóczi emléktáblát, majd a Honvéd Rákóczi Sportegyesület kerékpárosai elkísérték őket a város határáig, ahonnan folytatták útjukat Hódmezővásárhely irányába.

Kép és szöveg: Juhász László szds.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.