Ha meg akarod ismerni az embert…

Áldott_karácsonyt.jpgKözeledik a Karácsony és az ünnephez méltóan nagyon szépeket szeretnék írni. Számomra a Karácsony a szeretet ünnepe, a család, a hozzánk közelálló emberek érzelmi összetartozásának a szimbóluma.

A Karácsony a fény ünnepe is. Ezt jelzi a települések ragyogó díszkivilágítása, és az otthonokban, a családokban a karácsonyfák ragyogó díszítése. Az égõ gyertyák fényének lobogása, a családtagok örömszerzése egymásnak ajándékozással. Közös ebédek vagy vacsorák együtt fogyasztása. Hogy még miért a fény ünnepe a Karácsony? A novemberi, decemberi hosszú sötétség végéhez érünk, várjuk a napfordulót, amikor minden nap fényesebb, világosabb lesz, s ez kedélyállapotunkat is kedvezõen befolyásolja.
De milyen világban is élünk? Nyugodtak vagyunk-e? Nincsenek-e félelmeink? Kiktõl és mitõl félünk? A szegénységben, nyomorúságban élõ emberek, családok száma jócskán megszaporodott. A gazdagok gazdagsága oly mértékben növekedett, hogy ezt mi fel sem tudjuk fogni. A kettõ egymás nélkül nem lehet? Ez rendszerfüggõ? Igen!!!
Hallhatjuk nap mint nap a meghozott “népnyúzó” törvényeket, és elgondolkodhatunk azon, hány ember fog megfagyni a télen saját fûtetlen lakásában, hány család feje fölül árverezik el az otthont jelentõ lakást. Néhány évvel ezelõtt egy hideg téli napon részt vettem egy értekezleten, ahol “nagyjaink” az elnökségben ültek. A témába bele illett, hogy feltehessem nekik azt a kérdést: “Beleélték-e valamikor magukat abba a helyzetbe, hogy nem tudnak hazamenni, mert nincs hova. Nincs otthon? Gondoltak-e már arra, hogy a hideg téli éjszakán a tél folyamán hányan fagynak halálra? Emlékeim szerint elbeszéltünk egymás mellett.
Van nekünk két nagytõkések érdekeit képviselõ pártkoalíciónk, akik úgy harcolnak egymással: az egyik a hatalom megtartásáért, a másik a megszerzéséért, hogy a magyar társadalom ebbe belerokkan.
Igen, gyõzött nálunk a kapitalizmus, meg  is erõsödött. Ehhez pl. nem kívánatos olyan párt létezése, amely a dolgozó emberekért, a szegénység ellen harcol. Rengeteg pénzzel, agyafúrt trükkökkel igyekeznek kiszorítani. Lehet hasonlítani a választási kampányt a bankok hitel reklámjaihoz, és annak következményeihez. Szerintem az is egy trükk, hogy a  polgármestereket országgyûlési képviselõnek választatják. Részt vesz ugyanis a népnyúzó törvények meghozatalában, és köteles azt a saját településén végrehajtatni. Kinek jó ez?  Az országgyûlési képviselõ polgármestereknek, mert úgy megfizetik õket, hogy egy közepes keresetû dolgozó egy év alatt nem visz annyi pénz haza, mint õk egy hónap alatt. Jól ki van ez találva?!
Régi tanulmányaim során találkoztam, és örökre megjegyeztem a következõ idézetet. Egy kínai bölcs az ókorban a következõt mondta: “Ha meg akarod ismerni az embert, adj neki hatalmat.” Azóta évszázadok, évezredek múltak el, és ez a bölcs mondás napjainkban is érvényes?!

Hegyaljai Valdemárné

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.