A kínai orvoslás vezérfonala

Yin & yang.jpgA Yin nyugodt, statikus, tétlen, hideg, sötét, nedves, föld, nõ, míg a Yang dinamikus, tevékeny, terjeszkedõ, meleg, fényes, száraz. Az ég és a férfi.  S ha e kettõ egyensúlya felbomlik, betegségek keletkeznek a szervezetben.

Olvasom annak a kötetnek a hátlapján, amely a Lectum kiadó gondozásában egy hónapja jelent meg. Dr. Rideg Sándor és Rideg Róbert munkája 518 oldalon foglalkozik a kínai orvoslás mintegy ötezer éves hagyományaival, s jelenlegi alkalmazási területeivel.
Rideg Sándor dr. Gabnai Margit és Lengyel Sándor kollégáival még a nyolcvanas évek végén ismerkedett meg a kínai eljárásokkal. Abban az idõben sok kolléga fogadta visszafogottan ezeket a módszereket, de mára már egyre elfogadottabb, – említi Rideg Róbert, a fiatal társszerzõ, aki mint mondja: természetgyógyászként is rengeteget tanult a kínaiak õsi tudományából. De lássuk csak: részletesen vizsgálják a szerzõk a testen kívüli és belüli folyamatokat, az emberi test mûködésének elveit, az egyes szervek funkcióit, s e tudomány szerinti leírását is elvégzik. Közben számos tanáccsal szolgálnak a laikus olvasónak is.
December elsején a városi könyvtárban Prof. dr. Lencz László, a SZTE. ÁOK. Nem-konvencionális Medicina Oktató Továbbképzõ és Vizsgáztató Csoport elnöke mutatta be a kötetet az érdeklõdõknek, akik konkrét kérdéseket tehettek fel – s ezzel éltek is – a szakembereknek.
A kötet több szakmai könyvterjesztõ hálózaton belül jut el a könyvesboltokba, ily módon Szentesen is kapható. Elsõsorban azonban a szakma részére szánták és juttatták el az alkotók.           
-te-

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.