Sóterápia

Sobarlang illusztráció.jpgEgy zseniális, mégis igen egyszerû gyógymódot, sóterápiát fejlesztett ki Schüssler német származású orvos 1873-ban. A  szervezetben is elõforduló 12 sóval végzett terápia arra épül, hogy ezek az ásványi sók homeopatikus adagokban szedve harmonizálják a sejtek és az idegrendszer mûködését.

A róla elnevezett sók fontos alkotóelemei és energiaforrásai az emberi testnek. Alapvetõen befolyásolják, szabályozzák a hormonrendszer és anyagcsere-folyamataink mûködését, és  a lelki funkciókat. A szervezet minden sejtjében, a vérben, a nyirokfolyadékban, az izmokban, a fogakban, inainkban és a kötõszövetekben is megtalálhatók. Segítségükkel a kötõszövetekbõl könnyebben távoznak az ott lerakódott salakanyagok és mérgek, valamint a folyadékháztartásra is kedvezõ hatást gyakorolnak.
    Biokémiai módszerét 1873. márciusában publikálta egy orvosi szaklapban. Az eljárás hatékonyságának, egyszerûségének és olcsóságának köszönhetõen hamar népszerûvé vált. Amerikában és Indiában napjainkig nagy sikerrel alkalmazzák. A Schüssler-féle terápia valóságos reneszánszát éli. Köztudomású, hogy minden heveny vagy idült idegi, lelki vagy testi megerõltetés, stressz megterheli a szervezetet és felborítja annak egyensúlyát, ami elõbb-utóbb bizonyos ásványi sók hiányát okozza. Hasonló hatása van a helytelen életmódnak, az egészségtelen táplálkozási szokásoknak is. A leggyakoribb kockázati tényezõk: az egyoldalú táplálkozás, dohányzás, a túlzott mértékû alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, az oxigénhiány. A Schüssler-sók szedésével kiegészíthetõk a gyógyszeres terápiák is, a mellékhatások csökkentése érdekében.
     Schuessler.jpgA készítmények hatására javul a vér összetétele és a sejtek anyagcseréje. A biokémiai terápia lényege: olyan ingerterápia, amely során a megfelelõ információ sejtekhez juttatásával a sejtek olyan állapotba juthatnak, hogy a számukra életfontosságú anorganikus sók táplálékból felvett mennyisége ismét növekedhessen. Manapság már a szervetlen sók anyagcsere funkciói, a nyomelemek élettani szerepe, és a kiegyenlített táplálkozás fontossága mindenki elõtt közismert. Schüssler és követõi bebizonyították, hogy a biokémiai sók alkalmazása széleskörû terápiás lehetõséget jelent.

Rideg Róbert
természetgyógyász
fitoterapeuta

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.