Nehéz szívvel meghozott döntés

Az utóbbi évek legnehezebb döntését hozta meg a városi önkormányzat legutóbbi ülésén. A gyermeklétszám folyamatos csökkenése folytán, általános iskolák összevonására kellett sort keríteni.

A Petõfi Sándor Általános Iskola osztályközösségei a pedagógusokkal együtt a Klauzál Gábor Általános Iskolába változatlan osztályösszetétellel kezdik meg szeptembertõl a tanulást. Megmarad és különös gondot fordítanak a zenei tagozat hagyományainak megõrzésére, és azok fejlesztésére. Fájdalmas döntés volt a Damjanich János Általános Iskola beköltöztetése a Deákba. Az összeköltözésekkel a közoktatási törvény által is jónak tartott osztálylétszámok jönnek létre, optimális gazdálkodási feltételek mellett.
Az elmúlt tíz évben Szentesen 598 fõvel csökkent az általános iskoláskorú gyerekek létszáma. A nehéz szívvel meghozott döntés másik oka pedig az, hogy 2012. szeptemberére további 149 fõvel fogy a várható tanulói létszám.

Aláírták a
Starter
Alapítvány
Alapító
Okiratát

Szombaton írta alá Szentes, valamint a szerbiai Bácskatopolya, a romániai Újszentes, a lengyel Skierniewice és a német Sankt Augustin polgármestere azt az okiratot, amellyel – 5 ezer euró alaptõkével – létrehozták a gazdaságélénkítést szolgáló Starter alapítványt.
Jelen volt a rendezvényen az izraeli Hof Asquelon, az oroszországi Kolomna járás, a szlovákiai Bodrogszentes képviselõje, illetve bár nem tudott jelen lenni, de magával vitte a szerzõdést a finnországi Kaarina polgármestere is. A Starter nevû alapítvány közös érdekû kutatási, fejlesztési, üzleti, vállalkozási együttmûködéseket támogat, ösztöndíjakat adományoz, települések vállalkozásait ismertetõ, fejlesztõ konzultációkat szervez. Az alapítvány nyitott, ahhoz további testvértelepülések és vállalkozások csatlakozhatnak.

Nyári
táborok

Szentes Város Polgármesteri Hivatal közzé tette a nyári táborok listáját és lehetõségeit. 28 különféle típusú tábor szervezõdik a városban különbözõ helyszíneken. Folyamatos lesz a nyári napközis tábor a Klauzál Gábor Általános Iskolában, a Vízi Manó Tábor június 27-tõl az Üdülõközpontban és a tenisztanfolyamok. Több turnust szervez a Kalandpark Tábor az IC Ranch Lovas tábor és a Kreatív Mûvészeti Tábor a Gólyás házban. Kézmûves, mese, zenei, néptánc, sakk, agykontroll, asztma és nyelvi táborok között is lehet válogatni. A legújszerûbb kezdeményezésnek a VE-GA által szervezett magyartési “Legyél európai polgár” Tábor ígérkezik. A táborokról a Polgármesteri Hivatalban és a különbözõ web felületeken lehet információkat szerezni.

Kulturális
Fesztivál volt
Szentesen

Országos viszonylatban is példa nélküli testvérvárosok közötti Kulturális Fesztivált szervezett Szentes városa. Mihály Béláné vezetésével olyan háromnapos program szervezõdött, ahol 9 testvérváros 18 mûvészeti csoportja lépett fel és 6 település képzõmûvészei találkoztak. A Kulturális fesztivál, gyermeknap és országos kirakodó vásár programjai kapcsolódtak össze, amelyet eddig nem látott számban látogattak meg Szentes és környéke lakói.
A város az Európai Unió Becsületzászlajával büszkélkedik. Méltó volt az elmúlt három nap helyi és nemzetközi vonatkozásban is Szentes különleges hírnevéhez.
A rendezvényt szinte teljes egészében Uniós pályázat finanszírozta. Különleges diplomáciai siker az, hogy a jelenlévõ 9 testvértelepülés delegációit a polgármesterek vezették. A program lebonyolításában Mihály Béláné Terike segítségére több mint 30 önkéntes vállalkozott, akik nélkül a siker elképzelhetetlen lett volna.
Csorba Gyula
sajtóreferens

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.