Virtuális üvegcipellő

Hamupipőke történetének „hepiendjére” mindenki emlékszik, a Királyfi megtalálja a lány fél pár elhagyott üvegcipellőjét, és a főhősök boldogan élnek, míg meg nem… De vajon mennyire lenne önfeledt Pipőke boldogsága, ha a továbbiakban, bár a hamutól már messze, ámde egész napját a csodálatos, ugyanakkor rendkívül kényelmetlen üvegcipellőben kellene töltenie?

Nos, ha a fenti kérdésre konkrétan nem is, de számos egyéb az egészséggel, a lábak állapotával és a cipőválasztással kapcsolatos kérdésre és ezek összefüggéseire minden valószínűséggel választ ad a 2011-ben induló Hamupipőke kampány. Az országos program keretén belül feltérképezésre kerül, milyen lábon élnek a magyarok, illetve mik a visszaköszönő problémák, milyen jellegűek és milyen mértékűek a deformitások és mindezek milyen kapcsolatban vannak a viselt lábbelikkel. Megtudhatjuk, az emberek mennyiben választanak valóban lábuk egyéni igényei szerint cipőt, vagy más szempontokat, mint például figyelemfelkeltés, top trend, vesznek figyelembe. További cél tájékoztatni az embereket azzal kapcsolatban, hogy saját egészségük érdekében milyen paraméterek mentén ajánlott odafigyelni a lábbeli választásra és a nap nagyobb részében kényelmesen, egészségesen járni.

A szépségért nem a cipőben kell szenvedni!

A testére odafigyelő, egészségtudatos nő nem rohangál az év 365 napján 15 centis tűsarkakon, sem balerina vagy tornacipőben, amelynek laza a kérge, nem tartja a lábat és talpbetét hiányában még a talpat is tönkre teszi. A lábfejet 26 kis csont és számtalan kis izom és ín alkotja, melyek szolgálnak és szállítanak bennünket mindenhová. Statikai bravúr ahogy teszik ezt egy életen át és nagyfokú felelőtlenség az, amilyen hatékonysággal mi ezt tönkre tesszük.

Szerencsére azért nem kell ortopéd cipőt viselnünk, hiszen ma már találni olyan darabot, amely esztétikus és egészséges is egyben.

A cipő, amely wellness a lábnak.

–         A cipő belső része, esetleg a talpbetét követi a talpunk formáját, ezáltal megfelelő alátámasztást biztosít és egyensúlyban tartja a testet.

–         Ha fatalpú cipőt választunk, fontos, hogy a fatalp alá vékony rezgéscsillapító réteg van építve

–         A cipő bősége fűzővel, csattal vagy tépőzárral állítható.

–         Lehetőleg mosható cipőt válasszunk.

Praktikák, jó tanácsok :

–         Naponta néhány órát viseljünk olyan fapapucsot vagy fa klumpát, melynek belső kiképzése követi a talp formáját. Ez tornáztatja és erősíti a lábat.

–         Ha magas sarkú cipőt kell viselnünk, feltétlenül tegyünk bele jól kiképzett talpbetétet

–         Ha gyerekeknek szeretnénk kedvet csinálni a fa klumpához, olyat válasszunk, amely a gyerek kedvenc fotójával vagy rajzaival díszíthető. Le sem lehet majd szedni a lábáról!

–         Költségtakarékos megoldás, ha olyan modellt választunk, aminek cserélhető a pántja, a felsőrésze. Így a talprészt csak egyszer kell megvásárolnunk és mégis az öltözékünk színéhez igazítható a lábbelink.

–         Alkalomhoz válasszunk cipőt. sportoláshoz sportcipőt, alkalomra alkalmit, hétköznapokra pedig olyat, ami a fenti szempontoknak megfelel.

–         Ha keskeny a lábunk vagy picit nagyobb a cipőnk a talpbetét alá néhány milliméteres talpformára kivágott kartonlapot tehetünk, amivel a bőséget azonnal csökkentjük.

 Ideális láb, ideális cipő?

Míg a cipőink talpának kopásai arról tanúskodnak, mennyire egészséges lábakon járunk, addig az ideális cipő egyik fő mutatója a talpbetét rész, ami akkor jó, ha szakszerű fejlesztés során úgy került kialakításra, hogy a cipő részeként, szinte láthatatlan szerkezetként, alátámassza a lábfej hossz- és harántboltozatát, stabil bemélyedést biztosítson a saroknak, és járás közben segíti a talp gördülését. Onnan tudhatjuk, hogy ideális cipőben járunk, hogy egyrészt a fáradt lábaink is kényelmesen érzik magukat bennük, másrészt örömmel viseljük, mert élmény ránézni is, nem csak járni benne.

Üvegcipő hatás – avagy amiért szükség van a tájékoztatásra!

Az emberek, ha átlátszó cipőkben járhatnának, nagyrészük valószínűleg elképedne azon a látványon, miként nyomorítja el saját lábát, így nem csupán kényelmetlenséget okozva magának, de kockára téve annak a tartórendszernek a talapzatát, amire egész testünk nehezedik.

A nem egészséges láb

  • megváltoztatja a test statikáját
  • a folyamat rossz közérzetbe, később egészségügyi problémákba torkollhat
  • megfájdul a lábunk, a hátunk, eltorzulnak a lábujjaink, és akár testünk teljes vázrendszere is (csontok, ízületek, izmok)
  • mindez állandó fejfájást eredményezhet
  • továbbá a testben izomblokkok kialakulásához vezethet
  • a tünetek folyamatos jelenléte meghatározza életminőségünket, napközben levertté válhatunk, feszültnek érezhetjük magunkat, hosszútávon romlik a keringésünk, ami kihatással van létfontosságú szerveink működésére

A Hamupipőke program virtuális üvegcipőt húz az emberek lábára, amelyen keresztül betekintést mutat az egészségtelen lábbeli viselet várható. Fontos, felismernünk, hogy a talp egészsége éppen annyira fontos, mint a létfontosságú szerveké, hiszen egyrészt megtalálható rajta az összes szerv akupresszúrás pontja, másrészt elsősorban talpon állva kell megtalálnunk egyensúlyunkat, ami elengedhetetlen feltétele szervezetünk harmonikus működésének.

Talpnyomás mérés

A Hamupipőke program támogatja azt a kezdeményezést, hogy a talp egészségének szűrése kerüljön be az éves rutinvizsgálatok közé. Erre ma már létezik egy speciális vizsgálati módszer, úgynevezett talpnyomás mérés, ami képet ad a láb állapotáról, a nyomáspontok elhelyezkedéséről, a túlterhelt pontokról és az esetleges aszimmetriáról. Az eredményeket szakember értékeli ki, így kiderül, vajon megfelelő lábbelit hordunk e és ha nem, hol tartunk az ebből adódó negatív következmények folyamatában. Vajon hányan voltak már ilyen szűrésen? A programból ez is kiderül.

Anya és lánya egy cipőben

Koós Réka és Édesanyja személyes érintettségük révén vállalnak szerepet a felvilágosító programsorozatban. Mindketten a kényelem hívei. Míg Dékány Sarolta tudatosan nem teszi kockára lába egészségét, lánya nem is lenne képes órákat eltölteni kényelmetlen cipőben.

„Koromból adódóan van már tapasztalatom a kényelmetlen lábbelik viselete terén. Valamilyen csoda folytán nem ment tönkre a lábam addigra, mire ésszel beláttam, hogy jó cipő választásával nem csak a kényelmemet szolgálom, hanem a lábam és az egész szervezetem egészségét. Nagyon ritkán hordok magas sarkú körömcipőt, akkor is kizárólag jó minőségűt és rövid ideig. Tudom, hogy a nem megfelelő lábbeli kihatással van az egész test tartására, de más szervi problémákat is okozhat annak függvényében, hogy melyik részen nyomja kényelmetlenül a lábat.” –mondja Dékány Sarolta, akiről lánya azt is elárulja, nagyon szép lábai vannak. „Egyetlen szép dolog van rajtam, és az a lábam, amit az Édesanyámtól örököltem. Ezért könnyen megengedhetem magamnak, hogy ahogy az élet többi területén, úgy a cipőválasztásban is a kényelmet részesítsem előnyben, amit ma már anyaként összeegyeztetek az egészségmegőrzéssel Nem is tudom elképzelni, hogy órákig kibírjam azt a fájdalmat, amit egy kényelmetlen cipő okoz. Persze egyáltalán nem kizárt az olyan lábbeli, ami kényelmes és csinos is, hiszen nem csak a tűsarkú körömcipők lehetnek mutatósak. A magas sarok nálam amúgy sem népszerű, mert nem szeretném növelni a magasságomat. Kikérem magamnak azt az igazságtalan feltételezést, miszerint csak tűsarkú cipőben lehetünk csinosak és nőiesek. Egészséges cipőben is lehet hódítani! Nekem erre bizonyítékaim vannak!”

Hamupipőke körút

A szervezett szűrőprogram keretében Koós Réka és Dékány Sarolta az ország nagyobb és kisebb városaiban tűnik fel egy utazó szűrőállomással és szakemberekkel. A meghirdetett programokon az oda látogatók lábát talpnyomás mérővel szűrik és a helyszínen pár perc alatt kiderül, kit szorít az üvegcipő.

Molnár Andrea

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.